JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ville melde seg ut av Kirken i homoprotest

LO-leder Roar Flåthen har vurdert å melde seg ut av Kirken i protest mot diskrimineringen av homofile.

Nå utfordrer han Kirkemøtet til å skjære gjennom.

Bare markerte forkjempere for homofiles rettigheter i Kirken har hindret LO-lederen i å melde seg ut.

– Personlig har jeg vurdert å melde med ut av statskirken, men har ikke gjort det fordi ledende folk innenfor Kirken har gått foran i kampen for likestilling av homofile, sier Flåthen til Dagsavisen.

Han tenker særlig på biskop Rosmarie Køhn, som også selv ansatte en homofil i en vigslet stilling.

– For veldig mange var hun en redningsplanke for Kirkens renommé, sammen med Gunnar Stålsett. De viste raushet og forståelse for at ikke alle er like.

– Vil du vurdere utmelding på nytt hvis Kirkemøtet ikke endrer kirkens syn?

- Nå håper jeg Kirkemøte tar ansvar for å finne en løsning på denne årelange striden. Hvis de ikke tar det innover seg, og utsetter spørsmålet enda en gang, så vil det skade Kirkens renommé, advarer han.

Dårlig kompromiss

Kirkemøtet som er samlet på Øyer i Oppland, skal torsdag ta stilling til om homofile som lever i partnerskap skal kunne inneha vigslede stillinger i Kirken.

Et klart flertall i Kirkerådet vil åpne for dette, men vil at hver menighet skal få bestemme selv. Mindretallet i rådet, og blant biskopene, vil etter alt å dømme foreslå å utsette saken med nye utredninger.

Kirkeminister Trond Giske støttet kompromissforslaget fra Kirkerådet i sin tale mandag kveld. LO-leder Roar Flåthen vil at Kirkemøtet skjærer gjennom, og fastslår at homofile i partnerskap skal likestilles i alle menigheter.

– Kompromisset er en dårlig løsning, fordi striden vil fortsette. Prester og biskoper med et diskriminerende syn på homofile kan fortsette som før. Dette er jo en form for yrkesforbud, som er personlig krenkende og rammer folks menneskeverd. Jeg vil anbefale Kirkemøtet å gå linja helt ut, og bli ferdig med denne saken, sier LO-lederen.

Også muslimer

LO vil fjerne hele grunnlaget for å diskriminere homofile i partnerskap ved ansettelser – nemlig unntaket som er gjort for religiøse trossamfunn i arbeidsmiljøloven.

– Vi kan ikke være bekjent av å ha en ikke-diskrimineringslov som diskriminerer en av de gruppene loven er ment å beskytte, sier Flåthen.

LO-lederen bekrefter at fjerning av unntaksbestemmelsen vil gjelde alle trossamfunn, slik at heller ikke muslimske menigheter skal kunne utelukke homofile fra ansettelser.

– Ikke-diskriminering vil i prinsippet gjelde alle, sier han.

LO-lederen gir med sitt utspill full støtte til Fagforbundet og Musikernes Fellesorganisasjon (MFO). Disse to LO-forbundene, som organiserer ansatte i kirken, har i en uttalelse oppfordret Kirkemøtet til å fatte vedtak som gjør at homofile som lever i partnerskap kan inneha vigslede stillinger. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse