JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

10 prosent mer til eldreomsorg

Kommunene bruker 10 prosent mer på eldreomsorg. Det viser fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

– Tallene taler egentlig for seg selv. Det har skjedd en solid satsing på en bedre pleie og omsorg i landets kommuner, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sp-statsråden viser til at kommunene de siste tolv månedene har brukt 4,1 milliarder kroner mer på eldreomsorg enn tilsvarende periode året før.

Magnhild Meltveit Kleppa har merket seg avslørende reportasjer i TV-kanalene den siste tiden. NRK har fortalt om uverdige forhold i eldreomsorgen, mens TV 2 har rapportert om falleferdige skoler. Derfor legger nå kommunalministeren fram statistikk som kan fortelle at kommunene bruker flere milliarder enn noensinne på både skolesektoren og eldresomorgen.

Lokal frihet

Magnhild Meltveit Kleppa slår tilbake mot dem som krever at staten skal øremerke flere tilskudd til bestemte formål i kommunene.

– Vi vet at omsorgsnivået er høyt i noen kommuner og at andre kommuner har satset på eldreomsorg. Slik må det fortsatt være. Regjeringen er derfor opptatt av at kommunene selv skal kunne prioritere de oppgavene som lokalt er viktigst, sier Kleppa.

Hun mener det er naturlig at det er størst økning på barnehagesektoren, siden det jo er satset fra regjeringens side på full dekning og lavere pris. Kommunalministeren er videre glad for at flere kommuner nå øker skolebudsjettene. Grunnskolen har en større vekst enn tidligere kvartalstall viste.

– Hvis jeg får gjennomslag for fortsatt sterk vekst i frie inntekter, vil det komme skolene til gode på samme måte som vi nå opplever innenfor helse og omsorg, sier Kleppa.

Store forskjeller

Samlet sett har kommunene brukt åtte prosent mer penger de siste tolv månedene enn de foregående tolv, viser de ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå. Slik er økningen i de forskjellige sektorene:

* Barnehage ... 15,1 prosent

* Pleie og omsorg ... 10,2 prosent

* Kommunehelse ... 8,1 prosent

* Grunnskole ... 7,2 prosent

* Øvrige sektorer ... 4,5 prosent.

Mer penger

Den rødgrønne regjeringen har siden 2005 sørget for å gi landets kommuner over ti milliarder kroner i såkalte frie inntekter. Kommunenes samlede inntekter har økt med over 16 milliarder kroner, og i tillegg kommer korttidseffekten av åtte milliarder kroner i økte skatteinntekter.

– Så vet vi at det fortsatt er mange uløste oppgaver i kommunene, sier Kleppa og viser til at de rødgrønne har satset på velferd framfor skattelettelser.

– Tallene fra SSB viser at pengene fra staten kommer fram dit de skal. Grunnskolen er på rett vei. Kommunene har snart nådd målet om 10.000 flere årsverk innen omsorg og full barnehagedekning. Og så viser altså tallene at kommunene i større grad enn tidligere prioriterer skole. Jeg gir kommunene honnør for dette, sier kommunalministeren. (ANB)

Annonse
Annonse