JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storstreiken kan gå mot slutten

Etter ni kostbare konfliktdager ser den franske storstreiken ut til å avta i styrke. Men fortsatt sliter Paris-metroen og jernbaneselskapet SNCF med avgangene.

Etter forhandlinger mellom de streikende og SNCF onsdag, kom det torsdag flere signaler om at streiken går mot slutten.

– Det har vært framgang, konstaterte en av lederne i det største jernbaneforbundet CGT, Didier Le Reste.

Vil fortsette

Det største stridstemaet er myndighetenes foreslåtte kutt i de spesielle pensjonsrettighetene til de streikende. President Nicolas Sarkozy vil blant annet fjerne muligheten de har i dag til å gå av med pensjon to og et halvt år tidligere enn normalt.

SNCF skal onsdag ha tilbudt lønnskompensasjon for kuttet i rettighetene, noe som har gitt grunnlag for videre forhandlinger.

CGT vil imidlertid fortsette streiken inntil videre. Medlemmene i to andre forbund gikk derimot tilbake til jobb torsdag, slik at medlemmene til fire av de åtte jernbaneforbundene nå er på jobb.

Paris-metroen anslo torsdag at flere enn ett av tre togsett ville gå som normalt, mens SNCF regnet med at to av tre høyhastighetstog ville være i drift.

Selskapet som driver Paris-metroen skal ha forhandlinger med de streikende mandag.

Men tross bedring var det fortsatt store transportproblemer i den franske hovedstaden torsdag, spesielt i forstadsbanene i Paris.

Sarkozy har støtte

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har så langt stått klippefast på de foreslåtte kuttene, som han lovet å gjennomføre i valgkampen tidligere i år, og meningsmålinger viser at han har folket med seg.

En fersk måling viser at 68 prosent av franskmennene mener streiken ikke er berettiget, mens 69 prosent håper at myndighetene ikke gir etter for kravene.

Ifølge myndighetene koster streiken Frankrike 400 millioner euro daglig, om lag 3,2 milliarder kroner.

Streiken i Frankrike nådde et klimaks tirsdag, da også offentlige tjenestemenn bidro med en endags streik i protest mot offentlige spareplaner.

Franske studenter har også aksjonert mot en utdanningsreform i forbindelse med transportstreikene, og det var ventet demonstrasjoner ved flere sentrale universiteter torsdag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse