JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi ser noen klare angrep på arbeidstakerne

Det er for tidlig å dømme på basis av regjeringserklæringen, men den tar Norge i en annen retning og vi ser noen klare angrep på arbeidstakerne, sier Hans Christian Gabrielsen, nestleder i LO.

nina.sandaas@lomedia.no

Gabrielsen har skumlest de 75 sidene erklæringen består av og finner flere forslag som vekker bekymring. Høyre og Frp sier de vil myke opp arbeidsmiljøloven, blant annet når det gjelder gjennomsnittsberegning av arbeidstid, alternative turnusordninger og uttak av overtid.

Arbeidsgiversiden styrkes

Dette er direkte angrep på arbeidstakerne og vil styrke den sterke parten, arbeidsgiversiden, mener Gabrielsen.

Han frykter også at den nye regjeringen vil svekke kampen mot sosial dumping.

– Vi er redd at de vil fjerne flere av tiltakene den rødgrønne regjeringen har innført – eksempelvis innsynsrett for tillitsvalgte – og NHO har tatt til orde for å reversere. Vår frykt går på at den nye regjeringen lener seg tilbake og lytter bare til det arbeidsgiverne vil ha. Men sosial dumping forandres hele tiden og derfor trengs en dynamisk politikk for å bekjempe den, slår Gabrielsen fast.

Kommer det åpenbare svekkelser av norske arbeidstakere, vil LO blåse i basunen. Men han tar regjeringspartiene på ordet når de sier de vil videreføre trepartsamarbeidet i arbeidslivet, og forutsetter at det vil bli reelt.

– Vi skal opptre konstruktivt. Det betyr at LO jobber i henhold til vårt handlingsprogram og mot den politikken som er direkte til ugunst for våre medlemmer, sier han.

Også positive forslag

En videreføring av pensjonsforliket, statlig tilskudd til avtalefestet pensjon og ny IA-avtale får applaus. Styrking av Arbeidstilsynet likeså. Den nye regjeringen sier dessuten av allmenngjøring av tariffavtaler skal fortsette. LO ønsker en forenkling av ordningen slik at dokumentasjonskravene ikke ligger så høyt.

LOs nestleder er fortsatt ikke overbevist om at Høyre-Frp-regjeringen vil videreføre en ansvarlig økonomisk politikk.

– Skattelette er et gjennomgående grep, både overfor næringslivet og privatpersoner. Det henger dårlig sammen med at de samtidig vil styrke velferdsordningene og varsler store løft for samferdsel, sier han.

Ingen nye grep

For næringspolitikken tas ingen nye grep, ifølge LOs nestleder. Erklæringen baserer seg på å videreføre det den rødgrønne regjeringen har satt i gang for skog og landbruks-, reiselivs- og mineralnæringen. Hva Høyre og Frp vil foreslå konkret for landbruket, er han mer bekymret for. I verste fall vil deres politikk bety en rasering.

Hvordan statlig eierskap skall håndteres i fireårsperioden er også usikkert, finner han. Erklæringen sier at statlig eierskap skal fortsette, men varsler samtidig nedsalg.

– Flere forbund i LO vil bli sterkt berørt av de varslede endringene. Hvis ikke den lovfestede nettolønnsordningen i maritim sektor kan fortsette, ser vi slutten på den norske sjømann. Postkom må se i øynene at de vil gå bort fra å bruke reservasjonsretten mot postdirektivet. Jernbanen vil møte mer privatisering og bruk av offentlig-privat-samarbeid. Og vi vil se stor grad av privatisering i offentlig sektor, da det skal innføres nøytral moms for tjenesteproduksjon, sier Hans Christian Gabrielsen.

Annonse
Annonse