JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må gjøre mer for de fattige

Regjeringen kan ikke se velgerne i øynene foran stortingsvalget i 2009 uten å ha gjort mer for å innfri sitt løfte om å avskaffe fattigdom.

Den mektige lederen i Fagforbundet og Ap-sentralstyremedlem Jan Davidsen er ikke i tvil om hva han skal svare på spørsmål om det viktigste som gjenstår før den rød-grønne regjeringen har oppfylt sin kontrakt med velgerne:

– Det er helt klart kampen mot fattigdommen. Mye er gjort, men det er fortsatt mye som gjenstår, sier Davidsen i et nyttårsintervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Økt sosialhjelp

Han berømmer regjeringen for å ha levert hva den lovet på mange områder: Soria Moria-løftet om en vesentlig styrking av kommunenes økonomi er langt på vei innfridd. Regjeringen har også holdt sitt løfte om å slå tilbake angrepene på de fagorganisertes rettigheter som den forrige regjeringen la opp til.

– Listen over saker der regjeringen har kommet et godt stykke med å innfri forventningene er lang, oppsummerer Davidsen. Men når det gjelder fattigdom vil han ha vesentlig bedre resultater.

– Hva er det viktigste grepet regjeringen nå bør ta i fattigdomsbekjempelsen?

– Det første er å heve sosialhjelpsatsene. Dessuten er det et stort behov for å skaffe de bostedsløse et sted å bo.

Jobb og bolig er det viktigste. Derfor støtter Davidsen regjeringens arbeidslinje. Men uansett hvor vellykket arbeidslinja blir, vil det alltid være noen som ikke greier å skaffe seg verken jobb eller bolig. Også dem skal sikres et verdig liv. Derfor må minstesatsene for sosialhjelp økes og den sosiale boligbyggingen gjenreises, understreker han.

Men Davidsen har ikke fått mye støtte fra sin partifelle, arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Mens regjeringens anbefalte minstesats for sosialhjelp ligger på 4.600 kroner, har forskerne på Sifo (Statens institutt for forbruksforskning) regnet ut at vi trenger minimum 6.830 kroner i måneden for å kunne opprettholde en nøktern livsstil.

Støtte fra høyre

Derimot fikk den radikale LO-toppen nylig overraskende støtte fra økonomiprofessor og tidligere Høyre-statsråd Victor Norman. I likhet med hva Jan Davidsen selv har hevdet i mange år, rykket Norman ut i en avisartikkel med budskap om at vi trenger høyere skatter hvis vi vil ha et førsteklasses offentlig tjenestetilbud.

– Kryss i taket! Vel, egentlig ble jeg vel ikke så veldig overrasket. Verdikonservative Høyre-folk skjønner i alle fall at alt har sin pris, registrerer Davidsen.

Men han er opptatt av Victor Normans måte å tenke på, som tar utgangspunkt i hva offentlig sektor skal levere. Før vi begynner å diskutere skattenivået, må vi bestemme oss for hva vi forventer av helsevesen, eldreomsorg, skoler, veier og andre offentlige tjenester. Deretter kan vi ta stilling til hvilket skattenivå som er nødvendig, mener Davidsen.

For å illustrere poenget forteller han en historie som går om Ronald Reagan. Og uten at han tør gå helt god for den, passer historien Davidsen godt.

– Da Reagan i sin tid vant guvernørvalget i California skjedde det til høytidelig løfte om lavere skatter. Men hver gang det ble bygd en vei eller skole, sørger han for å sette opp et skilt hvor det sto at dette skjedde takket være skattebetalernes penger.

– Og Reagan ble pinadø gjenvalgt – ikke fordi han senket skattene, men økte dem, humrer Jan Davidsen. (ANB)

Annonse
Annonse