JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-ledere vil øke skatten

Et stort flertall av Aps fylkesledere ønsker økte skatter i neste stortingsperiode.

De vil skatte rike hardere, og skjerme folk med lave inntekter.

Dermed gir de lokale Ap-toppene et krystallklart signal før partiets programprosess, som igjen skal meisle ut budskapet til velgerne i stortingsvalget neste år: Mer penger til velferd er viktigere enn å binde seg til skattenivået fra 2004.

– Jeg tror det er rette veien å gå. Vi får store utfordringer i årene som kommer. Statsministeren nevnte jo selv i nyttårstalen sin at de som fødes i dag, vil bli 100 år gamle. De skal tas vare på, samtidig som vi også skal skape en bedre skole og løse andre oppgaver. Jeg er selv ordfører i en liten kommune, og vi sliter med å gjennomføre de løftene regjeringen har kommet med, sier Per K. Skjærvik, fylkesleder i Sør-Trøndelag Ap til Dagsavisen.

Vil ha debatt

Han har et stort flertall av fylkeslederne med seg, viser en ringerunde Dagsavisen har foretatt:

* 12 av de 14 fylkeslederne som hadde gjort seg opp en mening, ønsker en fornyet debatt om skattenivået fram mot valget.

* Hele ti av dem tar til orde for å øke skattenivået, for å bedre offentlige tjenester.

* Bare to – Østfolds Signe Øye og Rogalands Frode Berge – sier klart nei til å øke skattene ut over nivået som gjelder for denne stortingsperioden.

Per Rune Henriksen i Hordaland Ap ser behovet for økt skatt.

– På lang sikt er det helt nødvendig med mer skatt for å heve nivået på de offentlige tjenestene, og for å holde tritt med behovet. Innen for eksempel helse og omsorg er det viktig at det offentlige kan dekke etterspørselen, slik at dette ikke overlates til private tilbydere som kun de rikeste har råd til, sier Henriksen, som også er stortingsrepresentant.

Bedre tjenester

I Dagsavisen i går gikk Fagforbundets leder og sentralstyremedlem i Ap, Jan Davidsen, ut og tok til orde for at Ap bør si tydelig fra til velgerne om at partiet vil øke skattene for å sikre velferden. Det er et resonnement som vinner gjenklang rundt om i fylkene.

– Jeg er helt enig med Davidsen, skatten må økes, og de med høye inntekter bør få mye høyere skatt, sier lederen i Nord-Trøndelag, Edvard Øfsti.

– Hvis man er tydelige på hva man vil gjøre, så tror jeg ikke det er noe problem. Men det må vises i praksis at kommunene får bedre råd, dersom resultatet blir at Ap skal gå inn for økte skatter, sier Vestfolds Sonja Mandt Bartholdsen, som ikke vil si hva hun mener om skattespørsmålet før fylkeslaget har behandlet saken.

*Også fylkeslederne i Sogn og Fjordane, Troms, Nordland, og Hedmark er tilhengere av et noe høyere skattenivå etter neste valg.

*Fylkeslederne i Akershus og Møre og Romsdal vil ikke konkludere om det er behov for høyere skatter, men er åpne for en ny debatt om skattenivået.

*Fylkeslederne i Finnmark og Aust-Agder ville ikke uttale seg. Dagsavisen fikk ikke kontakt med fylkeslederne i Oppland, Oslo og Buskerud i går. (ANB)

Annonse
Annonse