JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statlig nedsalg – et ideologisk tokt

Fredag før helga presenterte næringsminister Monica Mæland (H) regjeringens forslag om å selge seg ned og ut av en rekke statseide selskaper. Dette er galskap satt i system.

Kristin Margrethe Johansen

nina.hanssen@lomedia.no

Ingen av oss burde bli overrasket over at en høyreregjering med Høyre og Frp i regjeringen ønsker økt privat eierskap. Vi trenger bare å se over til den politikken liberale Fredrik Reinfeldt fra partiet Moderatene har ført i Sverige de siste årene. Reinfeldt gikk til valg på at han ønsket statlig nedsalg og argumenterte med at statens rolle skal være en regulator og lovgiver og da passer det ikke at staten skulle være en aktør på markedet.

Nå er også den blåblå regjeringen i Norge på ideologisk autopilot.

Rundt lunsjtider fredag mens mange forberedte seg til å ta sommerferie varslet Mæland at de vil redusere statens eierandel i Telenor og Kongsberg Gruppen. Hun mener det holder å eie 34 prosent og varsler salg av aksjer for flere titalls milliarder kroner. I dag eier staten henholdsvis 54 og 50 prosent i disse selskapene. Regjeringen ber også om fullmakt til eventuelt å selge seg helt ut av de såkalte «kategori 1» -selskapene, de som utelukkende har kommersielle formål sett fra statens side. Flytoget, Cermaq og SAS blir nevnt som eksempler.

De borgerlige i Norge argumenterer for maktspredning, men egentlig er det et ran av felleskapets penger og resultatet vil bli mer makt til Wall Street.

Da det ikke finnes private eiermiljøer i Norge som er i stand til å overta disse postene, vil dette forslaget også betyr mer makt til utenlandske eiere. Altså mindre makt på norske hender. Dette ser ikke ut til å bekymre Mæland og hennes makkere.

Slik jeg ser det er det få eller ingen gode argumenter fra å selge seg ned i disse selskapene. At en regjering ønsker å selge seg ned i solide selskaper som bidrar med årlige milliardinntekter til fellesskapet er galskap satt i system. Et nedsalg gir kanskje engangspenger, mens et eierskap gir løpende inntekter som igjen kan investeres i gode formål til beste for fellesskapet.

I dag nyter vi godt av stadig økende verdiskaping, trygge arbeidsplasser og ikke minst de årlige utbyttene selskapene gir oss. Telenor gav oss hele 5 milliarder i fjor.

Å selge seg ut slik regjeringen nå foreslår er en gavepakke til internasjonal kapital samtidig som eierskap og kontroll over norsk infrastruktur forsvinner ut av landet. Vi har sett dette skjer i Sverige og i flere andre land med borgerlige regjeringer. Nestleder i LO og flere politikere fra Arbeiderpartiet har sagt at regjeringen er på et ideologisk tokt. Ja, det er riktig. Og hvis denne kursen får flertall vil det bli en dyrekjøpt erfaring. Si nei til galskapen!

Annonse

Flere saker

Annonse