JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvoterer innvandrere

1. januar 2008 startet forsøksprosjektet med moderat kvotering av innvandrere ved ansettelser i tolv statlige virksomheter.

Oppstarten ble markert med et seminar for berørte virksomheter i dag, onsdag 9. januar.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen sa i sin tale til seminardeltakerne at det fortsatt er stort behov for likestilling.

– Vi trenger ikke mindre likestilling, vi trenger mer. Og vi trenger mer mangfold, ikke enfold. Spørsmålet om å bruke moderat kvotering som virkemiddel, handler om å ta et verdivalg. Det handler om rettferdighet, deltakelse og om det likestilte samfunn, sa Osmundsen.

Rett og rimelig. Hun understreket at ordningen med moderat kvotering er ikke veldedighet.

– Det er viktig å vurdere kvalifikasjonene i lys av de jobbene som skal utføres, sa Osmundsen.

Hvis folk har tilnærmet lik kompetanse, skal de med minoritetsbakgrunn, kvoteres inn i de virksomhetene som er valgt ut.

– Både NAV og integrerings- og mangfoldsdirektoratet har direkte kontakt med innvandrerbefolkningen. Da skulle det bare mangle om det ikke var folk med innvandrerbakgrunn også innad i etatene, sa hun.

Forsøksprosjektet med moderat kvotering av innvandrere kommer som en følge av høy arbeidsledighet blant innvandrere. Ledigheten blant innvandrere er tre ganger så høy som i den øvrige delen av befolkningen.

Oppfølging. Abdollah Hejab jobber med arbeidssøkere ved NAV-kontoret på Sagene i Oslo. Han mener moderat kvotering kan være riktig hvis det følges opp med andre tiltak.

– Tvilen jeg tidligere har hatt til moderat kvotering er der fortsatt. I utgangspunktet virker dette diskriminerende i seg selv. Men vi har mange eksempler på at personer med innvandrerbakgrunn diskrimineres i arbeidslivet. Spørsmålet er om vi kan snu trenden med negativ diskriminering ved hjelp av positiv diskriminering, sier Hejab.

Han mener det også må andre tiltak til hvis ønsket om å få flere med innvandrerbakgrunn inn i virksomhetene skal oppnås.

– Kvoteringen må gjelde for alle nivåer i virksomheten, ikke bare på det laveste nivået. I tillegg må det kombineres med andre tiltak, som for eksempel opplæring og kompetanseutvikling. Ellers vil dette bare være med å forsterke det negative bildet enkelte arbeidsgivere har til ansatte med innvandrerbakgrunn, sier Hejab.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Utlendingsdirektoratet, Arbeidstilsynet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Statsbygg, Forsvarsbygg, Husbanken, Departementenes Servicesenter (DSS), Oljedirektoratet, Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Sosial- og helsedirektoratet og Politidirektoratet.

Annonse
Annonse

Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Utlendingsdirektoratet, Arbeidstilsynet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Statsbygg, Forsvarsbygg, Husbanken, Departementenes Servicesenter (DSS), Oljedirektoratet, Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Sosial- og helsedirektoratet og Politidirektoratet.