JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Udemokratisk med AFP-forsinkelse

Dersom ikke det regjeringsoppnevnte AFP-utvalget snart leverer sin innstilling, bør LO trekke seg fra utvalget, mener AFP-general Stein Aamdal.

19. februar møtes LOs representantskap før startskuddet går for vårens tariffoppgjør, der den store kampsaken ser ut til å bli tidligpensjonsordningen AFP. En drøy måned før dette viktige møtet er det ikke noe som tyder på at det regjeringsoppnevnte utvalget som skal komme med et forslag til hvordan AFP skal ivaretas innenfor det nye pensjonssystemet kommer i mål.

Regnemagi

Klubbleder Stein Aamdal ved Aker Kværner i Verdal ledet Afp-opposisjonen på Fellesforbundets landsmøte i fjor høst, og er talsmann for aksjonen Forsvar Afp. Han er nå bekymret for at forsinkelsene i utvalget, som skulle levert innstillingen sin før jul, betyr at LO får for liten tid til å behandle forslagene ordentlig. Derfor krever han at dersom innstillingen ikke snart foreligger, må LO trekke seg. I et leserbrev i Klassekampen skriver Aamdal at hensynet til en åpen og demokratisk behandling krever god tid.

– Vi kan forvente oss kompliserte modeller og regnestykker fra utvalget, som har brukt lang tid på sitt arbeid. Da er det svært udemokratisk for LOs grunnplan dersom vi bare får noen dager på oss til å behandle det, sier Aamdal.

Han understreker at det begynner å haste, og at LO må være tydelige på at sen levering av utvalgets innstilling er uakseptabelt for LO. Det er LO-leder Roar Flåthen og sjeføkonom Stein Reegård som sitter i utvalget.

Umulig oppgave

Aamdal tror grunnen til at det stadig drøyer med innstillingen fra Afp-utvalget er at det har en umulig jobb.

– Utvalget skal forene det uforenlige, nemlig prinsippene om retten til tidligpensjon uten livsvarig avkorting av pensjonen satt opp mot pensjonsforlikets krav om nettopp slik avkorting, sier Aamdal. Han mener det er umulig å komme fram til en felles innstilling som ivaretar LO-kongressens krav om en AFP-ordning som er minst like god som ordningen er nå.

– Jeg frykter at departementet kommer til å fortsette å vanskeliggjøre dette spørsmålet med sine kompliserte og forvirrende modeller. Men i bunn og grunn handler dette om et prinsipp, og ikke om regnemodeller, sier Aamdal.

Inn i oppgjøret

Stein Reegård sier til LO-Aktuelt at utvalget snart må konkludere, og at det er LO s representantskap som 19. februar tar stilling til årets forhandlinger, herunder AFP-saken.

– Som medlem av det statlige underutvalg som forbereder saken, vil jeg si at det er uvanlig å trekke seg fra forhandlinger før disse starter. Utvalgsarbeidet vil måtte avsluttes nokså snart, og da vil det vise seg hvor langt partene kommer i å fremskaffe relevant bakgrunnsmateriale for forhandlingene. Ingen har vel trodd at en der skal finne de politiske løsningene. Men LO får jo en anledning til å si hvor fornøyd eller misfornøyd en da er med prosessen så langt.

Roar Flåthen har foreløpig ikke kunnet kommentere kravet fra Aamdal overfor LO-Aktuelt. Til HK-nytt sa han nylig at ikke hadde noen tro på enighet i utvalget, og at saken dermed må avgjøres i tariffoppgjøret.

Annonse

Flere saker

Annonse