JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lysbakken er på viddene

– Lysbakken er desperat, tordner Frps Solveig Horne etter Audun Lysbakkens ammeutspill.

I Dagbladet lørdag fronter barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) en ammedebatt i forbindelse med at han i sin kommende bok advarer mot at helsemyndighetenes ammeråd kan oppleves som uheldig ammepress.

– Selv om vi skal ha tydelige råd om at amming er bra, må det også være tydelig at i et land der hygienen er god og vannet er rent, kan rådene veies opp mot andre viktige hensyn. Som likestilling, mulighet til å komme tidlig hjem, mors mulighet til å komme raskt tilbake i jobb, og stressnivået i familien, sier Lysbakken.

Alternativet ikke ille

Norske helsemyndigheter mener barn bør få brystmelk til de er minst ett år, og fullammes de første seks månedene.

– Det er sunt å amme. Men det kan også være svært gode argumenter for at familien velger annerledes. I Norge er ikke alternativet til amming så ille at det ikke bør være mulig, mener Lysbakken som av mange er sett på som den store favoritten til å bli ny SV-leder etter Kristin Halvorsen.

Lysbakken som skriver om sine synspunkter på amming i boka «Frihet, likhet, farskap» som gis ut på tirsdag, sier han er forberedt på reaksjoner.

– Men jeg vet at mange unge kvinner er glad for at jeg sier dette.

– Har ikke peiling

Og reaksjonen lot ikke vente på seg:

– Nå har Lysbakken gått for langt. Nå bør han konsentrere seg om å være statsråd, skriver Frps Solveig Horne i en kommentar til NTB.

– Å begynne å sette likestilling foran amming viser en desperat person som jeg mener ikke har peiling på hva han snakker om. I tillegg så går han ut mot rådene som Helsedirektoratet gir, sier Horne som er 1. nestleder i familiekomiteen på Stortinget.

– Alle de som har nyfødte barn vet hvor mye følelser det ligger i ammesituasjonen. Nå må Lysbakken holde de klamme skrivehendene sine borte fra familiene og la hver enkelt familie få ro rundt sin egen situasjon til å velge selv. Dette utspillet i dag er så langt ute på viddene at jeg har ikke ord.

– Glemmer barn og mor

Ammeekspert Gro Nylander er skuffet over SV-statsrådens utspill og mener Lysbakken glemmer både barn og mors helse.

Det er betenkelig at en barneminister går ut på en måte som gjør at folk nærmest oppfordres til ikke å følge rådene fra den samme regjeringens helsemyndigheter, at alt er greit, sier Nylander til Dagbladet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse