JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nord-Østerdalens vervestjerne

– Skal du verve medlemmer, nytter det ikke med skippertak. Du må tenke verving hele tida i det du gjør.

Aud Irene Strandvik (56) har fått så mange vervepremier at hun ikke har tall på dem. I løpet av de tre siste årene har hun vervet minst 56 medlemmer. Allerede i år, etter bare noen dager på jobb, har hun vervet én lærling. Kommunens nye næringssjef vurderer medlemskap i Fagforbundet. I fall han bestemmer seg for det, er han i godt selskap. Aud Irene har vervet både rådmann og personalsjef på Tynset. Økonomisjefen var muligens med fra før av. Hun husker ikke sikkert. For øvrig ramser hun opp alle yrkesgruppene Fagforbundet organiserer. De er mange.

Tobarnsmoren ble enke for 20 år siden. De to sønnene Vegard og Torkild er voksne. Men fritidsproblemer har hun ikke. Det er fagforeningsarbeid på alle bauger og kanter. I tillegg studerer hun juss – i helgene. Vervene står i kø, og Fagforbundet fyller de fleste av livets timer for Aud Irene. Det trives hun med. Og blir det for mye stress og mas, tar hun skiene eller beina fatt, alt etter årstida. Naturen og fjella er nært på Tynset. Å gå over Grønnfjellet tar sine timer. Naturreservatet Ripan er yndlingsstedet.

– Der er det ikke bilvei, det er rolig og fredelig og jeg kan få senka skuldrene. Det er avkobling, det, sier Aud Irene.

Ryddighet. Fellesskap. Tilstedeværelse. Tre viktige stikkord for Fagforbundets dyktigste verver i Nord-Østerdalen.

– Det viktigste er at du bryr deg om hvordan du og kollegene dine har det på arbeidsplassen. Dessuten legger jeg vekt på å være ryddig, og ikke snakke stygt om konkurrentene. Vi har alt for mange eksempler på det fra andre forbund, og det liker jeg ikke. Vi må vise hva vi er gode på og hva vi får til, så får vi medlemmer – ikke gjennom å snakke stygt om andre, slår Aud Irene fast.

For henne har begrepene synlighet, nærhet og stolthet reelt innhold. Blir det en nyansettelse i kommunen, er hun på pletten med skjemaer og tilbud om innmelding i forbundet. Men hun presser ikke.

– Det gjelder å ikke være for pågående. Da rygger folk automatisk. De må få tenke seg om og bestemme sjøl, så kan jeg spørre dem igjen når det har gått en stund, om de har fått sett på papirene og om de har bestemt seg.

Men hun er flink til å fortelle om hvem som har opparbeidet rettighetene dine. Hvorfor godene har kommet på bordet.

– Det er svært viktig å være synlig, ute på arbeidsplassene, og snakke med folk. Både medlemmer og ikke-medlemmer. Vi skal verve nye, men også ta vare på dem vi har. Det er minst like viktig, understreker Aud Irene.

Organiseringen av Fagforbundet i Nord-Østerdalen er spesiell. Fordi kommunene er små, har forbundet slått sammen seks kommuner til en forening. Det betyr at Aud Irene Strandvik er foreningsleder for Tynset, Alvdal, Folldal, Rendalen, Tolga og Os, til sammen 1138 medlemmer. Hun er også hovedtillitsvalgt i Tynset kommune, og har vært det siden 1995. Aud Irene begynte å jobbe i kommunen i 1979, og siden har hun vært der. Tidlig på 90-tallet ble hun valgt inn i styret i klubben i Kommuneforbundet, og siden har det gått slag i slag for den engasjerte ververen.

Ifølge sikre kilder har Aud Irene så mye kompetanse på lover og regler i arbeidslivet, at administrasjonen i kommunen spør henne til råds. For det å ha en god dialog med arbeidsgiver er noe av det viktigste, hvis man skal oppnå gode resultater, mener Aud Irene. Går man til krig, kommer det sjelden noe godt ut av det, selv om hun slett ikke er enig i alt til enhver tid. Kunnskapen og erfaringen hun har, er med på å bygge opp den tilliten hun nyter ute. Spør de henne om ting, kan hun svare på det meste.

Oppi bygda ligger gården der Aud Irene vokste opp, sammen med storebroren og lillesøstera. Vi ser den fra vinduet på kontoret i øverste etasje i rådhuset. Aud Irene har tilbrakt nesten alle sine år på Tynset. Bortsett fra et halvt år i USA.

– Vi reiste over, mannen min og jeg. Vi har mange slektninger der, på farssida, i Seattle og Wisconsin. Planen var å kunne jobbe der et par år. Det hadde vært fantastisk, men vi fikk ikke arbeidstillatelse, forteller hun.

Ikke for det, den reiseglade dama får da svingt seg. Bare i fjor var hun både i Island, i Praha og i Hellas.

– Jo da, jeg er glad i å reise, smiler hun. Det blir turer med kolleger, venner og familie. Aud Irene er nemlig ei utadvendt dame, med stort nettverk. For tiden må de pleie seg selv, for hun bruker kvelder og fritid på Henning Jakhellns tjukke skrifter. Eksamen er 23. mai.

– Stryker jeg, får jeg bare prøve igjen, smiler Aud Irene. Hun lar seg ikke stoppe med det første.

sissel@lo-media.no

Verving krever planlegging, struktur og målsettinger

Annonse

Flere saker

Annonse

Verving krever planlegging, struktur og målsettinger