JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tidenes LO-satsing på kultur

Kulturhovedstaden Stavanger har mer enn 1 000 arrangementer i år. Blant de fem største er en nyskrevet musikal som fagbevegelsen i regionen har tatt initiativet til.

Idéen oppsto etter sigende i et sosialt lag der folk fra fagbevegelsen i Stavanger luftet tanker om å bidra til kulturhovedstadsarrangementene i 2008. Idéen som fenget var å sette opp en helt ny musikal. Søknad ble sendt til Stavanger 2008 like før fristen gikk ut, og mottakelsen var positiv, med en bevilgning på 1,8 millioner kroner. Etterpå har det vært hektisk. 14. april starter prøvene og 23. mai går den første av i alt åtte planlagte forestillinger av stabelen.

– Vi ønsket å fremme kultur i skjæringspunktet mellom arbeidsliv og kulturliv. Vi ville ikke at kulturarrangementene skulle bli for elitistiske, men ville lage noe for folk flest. Musikalen blir tidenes LO-satsing på kultur, fastslår LOs distriktssekretær i Rogaland, Øystein Hansen overfor LO-Aktuelt. Av de omkring 1 000 arrangementene i Stavanger i år blir musikalen blant de fem største begivenhetene.

Musikalen bærer tittelen Byterminalen og skal settes opp nettopp på byterminalen, Stavangers trafikknutepunkt. Inne i betongkolossen, der hundrevis av busser og tog ferdes hele døgnet, vil det i noen maidager bli rigget til en scene og cirka 900 sitteplasser. Siste opptelling viser at cirka 180 aktører, profesjonelle og amatører, vil være i sving i den halvannen timen forestillingen varer.

Så stort er prosjektet at det 1. februar i fjor ble opprettet en egen stiftelse. Hansen er styreleder og har med seg ytterligere tre representanter fra den lokale fagbevegelsen. I tillegg består styret av tre representanter for Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Sammen jobber de fram musikal-prosjektet, som har et budsjett på 7,5 millioner kroner. Per dato har stiftelsen Arbeid & Kultur tre store hovedsponsorer og forventer maksimalt 5-6 bidragsytere fra næringslivet. LOs kulturutvalg bevilget i fjor 70 000 kroner til arbeidet.

– HK i Agder og Rogaland var tidlig ute med penger slik at vi fikk startet opp. Den lokale fagbevegelsen er for øvrig veldig raus når det gjelder bevilgninger. Totalt har det kommet inn omkring 800 000 kroner derfra så langt, og i disse dager sender vi brev til forbundene sentralt og ber om støtte, sier Hansen.

Med billettinntekter og en sluttspurt regner stiftelsen med å komme i havn økonomisk. Et pluss i regnskapet forventes det også, og det skal komme kulturlivet etter 2008 til gode.

– Hvor ligger arbeiderkulturen i denne satsingen?

– Dette er ikke tradisjonell arbeiderkultur, men grunnverdiene i historien går på at folk skal bli bedre kjent med egen regions historie og bli stolte over seg selv og sine forfedre. Folk skal forstå at verdier som fellesskap og sosialt medansvar er viktige – både nå og i framtida, sier Hansen.

Musikalens tekstforfatter er Gunnar Roalkvam. Han har gitt ut diktsamlinger og fagbøker, skrevet skuespill og tekster til flere korverk. Han har også vært tekstforfatter til artister som Stavangerensemblet, Reidar Larsen, Vamp, Vestlandsfanden og Sigvart Dagsland.

Musikken skrives av Håkon Berge, som er særlig kjent for sin scenemusikk både som komponist, dirigent og musikksjef knyttet til alle de største institusjonsteatrene her i landet. Han har jobbet med teater og fjernsynsproduksjoner og laget en rekke bestillingsverker.

Håkon Berge, som tar litt forbehold siden han er inne i prosessen med å skrive ferdig musikken, sier dette til LO-Aktuelt om hva publikum kan forvente:

– Det blir litt moderne og rocka, lite klassisk og litt samtidig musikk. Et slags alt-i-ett dokumentarisk musikkverk som dessuten skal oppføres på en spennende og uvanlig scene.

– Musikalen starter med at en fraskilt far skal følge sin datter til bussen. De kommer for sent og må vente halvannen time på Byterminalen, der det alltid skjer noe. Så fortsetter historien derfra, sier Hansen, som kaller selve terminalen for byens styggeste byggverk.

– Det er et bygg ingen ville tro var egnet til en slik forestilling, men som likevel oppfyller alle kriteriene vi har satt. Etter at musikalen er vist for nærmere 10 000 mennesker, vil Byterminalen aldri mer bli hva den en gang var, hevder Hansen.

Det er planlagt i alt åtte framføringer, mellom 2230 og 2400 om kvelden for at maikveldene skal bli mørke nok. Byens trafikksenter får en bemerkelsesverdig avløsning fra kveldsavgangene.

Bentein Baardson, kjent for åpnings- og avslutningsseremoniene fra Lillehammer-OL, var opprinnelig regissør. Han måtte trekke seg i november på grunn av arbeidsbelastningen. Han skal stå ansvarlig for åpningen av den nye Operaen i Oslo 12. april – bare to dager før prøvene til Byterminalen skal starte. Ny regissør er Anderz Døving, teatersjef i Nord-Trøndelag. Han har tidligere jobbet i Stavanger og ledet for noen år siden åpningen av kulturbyen Bergen 2000.

– Hva skjer i ettertid når ett års kulturfeiring i Stavanger er over?

– Vi nøt godt av Benteins kompetanse fram til han trakk seg. Blant annet under en audition der vi plukket ut 25 ungdommer fra to videregående skoler som skal delta i forestillingen. Når vi starter på 2009 håper vi å sitte igjen med midler vi kan lyse ut til kulturprosjekter, med et spesielt fokus på arbeid blant unge. Vi har lagt vekt på å bruke lokale aktører og medarbeidere både under forberedelsene og til selve forestillingen. Dette for å videreføre lokal kompetanse. Vi regner også med at oppmerksomheten omkring kulturaktiviteter er større i tida etterpå og håper at flere vil prøve seg. Det er få som lever av kulturarbeid. Kanskje vi kan få opp antallet? undrer Hansen, som har et klart mål etter 2008:

– I framtida skal vi ikke stå med lua i handa, men kunne ha noe å tilby også næringslivet. Vi skal bidra til at barn og ungdom blir opptatt av og satser på kultur.

oao@lo-media.no

Annonse
Annonse