JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp skjerper tonen mot direktivet

Landsstyret i Senterpartiet vil at regjeringen skal være mer villig til å beskytte norske arbeidsforhold overfor EU. Dermed kan det likevel bli dissens mot vikarbyrådirektivet.

eline@lomedia.no

I forrige uke uttalte arbeidspolitisk talsmann for Senterpartiet Geir Pollestad at det ikke var aktuelt med noen dissens mot vikarbyrådirektivet. Nå får han smekk på fingrene av partiets landsstyre, som har vedtatt en krass uttalelse mot en utvikling av arbeidslivet der EU-direktiver bidrar til å svekke lønns- og arbeidsvilkår.

LES OGSÅ: Sp går for vikarbyrådirektivet

Dermed ser det ut til at nei-partiet Sp står mer på linje med regjeringens andre lillesøster, SV, mot vikarbyrådirektivet.

Et korrektiv

Geir Pollestad understreker overfor magasinett.org at han hele tiden har vært mot direktivet, men han har vært usikker på om innholdet i direktivet er viktig nok til at det kunne være aktuelt med dissens i regjeringen.

– Jeg har fått et korrektiv fra partiet, og det er helt kurrant. Stortingsgruppa er mot direktivet, men vi har fortsatt ikke konkludert på hvordan vi skal forholde oss i prosessen, sier Pollestad. Han sier det er opp til partiledelsen å bestemme dette. Det er ventet at Arbeiderpartiet kommer til å gå inn for å innføre vikarbyrådirektivet, sammen med tiltak for å moderere virkningen av det.

I landsmøtevedtaket til Senterpartiet heter det at «Regjeringen må vise økt villighet til å sette foten ned for EU-direktiver som svekker lønns- og arbeidsvilkår og som svekker mulighetene for å nå nasjonale mål om velferd, arbeid og å ta hele landet i bruk. Postdirektivet og vikarbyrådirektivet er eksempler på EU-direktiver som griper direkte inn i organiseringen av norsk arbeidsliv.» Hele uttalelsen om arbeidslivet finner du her.

EUs frist for å innføre direktivet i norsk lov er allerede 5. desember. Nylig vedtok Fellesforbundets landsmøte å kreve at regjeringen legger ned veto, altså benytter den formelle retten som finnes i EØS-avtalen til å si nei til å innføre direktiver. Landsmøtet ga uttrykk for en sterk bekymring for at direktivet åpner for enda sterkere vekst i bemanningsbransjen, en bransje som beskrives som totalt useriøs.

Vanskelig å garantere

Pollestad peker å at LOs respons vil bli viktig for hvordan regjeringen håndterer direktivet. Det hører til sjeldenhetene at det tas formelle dissenser i regjeringen, men da det omstridte tjenestedirektivet var oppe til behandling i 2008 tok både Sp og SV dissens.

– Det er flere viktige spørsmål å vurdere her. Det ene er om den norske arbeidsmiljøloven kan bestå dersom direktivet implementeres (innføres). Et annet er hvordan direktivet vil virke inn på arbeidsmiljøloven dersom man konkluderer med at loven kan bestå. Dette med tolkningen av direktivet har vært lite framme i debatten. Saken er jo at her kan ingen regjeringer gi noen garanti, sier Pollestad.

Han understreker også at han tar den korte fristen fra EU med knusende ro.

– EUs frister har vi et svært avslappet forhold til. VI tar den tiden vi trenger til den nasjonale prosessen, sier han.

Annonse
Annonse