JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full splittelse om sykehus-medisinen

Det er dundrende uenighet om hvordan sykehusene skal styrkes. Den foreslåtte resepten får trampeklapp og total stryk fra samme regjeringsparti.

Ta fra Helse Sør-Øst og gi til resten av landet, foreslår det regjeringsoppnevnte Magnussen-utvalget. Helseregionen må spare 781 millioner kroner som skal fordeles på Helse Nord, Helse Midt-Norge og Helse Vest, mener utvalget.

Medisinen som skal gjøre sykehusøkonomien frisk, splitter både det rødgrønne samarbeidet og Arbeiderpartiet.

– En illusjon

Klarer Helse Sør-Øst å spare penger, må de brukes på rusmisbrukere, på å heve levealderen og forebygge livsstilssykdommer i Oslo, mener Oslo Arbeiderparti.

– Ressurser som frigjøres ved å samle spesialister i Oslo-området, må først og fremst settes inn på dette feltet, skriver Oslo Arbeiderparti i en uttalelse.

Leder Jan Bøhler understreker at det også er regjeringens helsepolitikk å redusere sosiale forskjeller.

– Det er uansett en illusjon å tro at det vil flomme hundrevis av millioner utover landet, sier han til Dagsavisen.

Bøhler sier han ikke er ute etter å svekke de lokale sykehusene.

– Vi ønsker å bygge opp lokalsykehusene, det er ikke vår dagsorden å bygge ned helsetjenestene. Men en styrking må skje ut fra et samordnet ønske om bedre arbeidsfordeling.

Lover rabalder

Nei, nå må skjevfordelingen rettes opp, og pengene må ut av Helse Sør-Øst og inn i de tre andre helseregionene, krever partifelle og fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag. Han er et ekko av det Magnussen-utvalget foreslår. I flere år er helsekronene blitt fordelt urettferdig mellom sykehusregionene, fastslår utvalget.

– Utvalget har laget den mest objektive, grundige og riktige framstillingen av sykehusøkonomien noensinne. Det er helt utenkelig og helt umulig å leve med at en del av landet skal betraktes som mer verdifull når det gjelder helsetjenester enn andre deler, sier Sandvik.

Klarer ikke Helse Sør-Øst å spare, må helseminister Sylvia Brustad plusse enda flere millioner kroner på den ekstrasummen Magnussen-utvalget vil sende til de tre andre regionene, mener han. Bare da blir urettferdigheten utlignet.

Ellers lover han bråk.

– Da blir det rabalder helt fra Finnmarkskysten til Rogaland. Ingen regjering kan leve med å si at den ikke vil gjøre noe med at Helse Sør-Øst får for mye penger og andre for lite.

–Gå for dette

Sandvik får støtte fra Jorodd Asphjell (Ap) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget i at de andre regionene må få kompensering hvis Helse Sør-Øst slipper å kutte 781 millioner kroner. Og det tror ikke Asphjell at Helse Sør-Øst klarer. De andre bør da få 50 til 60 prosent mer enn det tillegget utvalget har foreslått, for eksempel ved å slette gjeld, mener Asphjell.

Nå vil han ha handling.

– Nå har de kanskje beste folkene vi har på helseøkonomi i landet enstemmig kommet fram til dette. I stedet for å ha en ny politisk vurdering av dette nå, bør regjeringen gjennomføre dette, sier Asphjell.

Men Jan Bøhler vil bremse. Omorganiseringsplanen for hovedstadssykehusene skal være ferdig i oktober.

– Vi krever at prosessen utsettes, det er uakseptabelt å sette i gang et så stort og omfattende arbeid med så kort frist, sier Bøhler.

Splittelsen går også mellom regjeringspartiene. Onsdag tok Senterparti-politiker Rune Skjælaaen til orde for å styrke sykehusøkonomien i de tre regionene utenom Helse Sør-Øst. (ANB)

Annonse
Annonse