JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spenningen stiger om dansk lønnsoppgjør

I dag starter lønnsforhandlingene i offentlig sektor. Sju av ti medlemmer av FOA (tilsvarer Fagforbundet i Norge) tror forhandlingene bryter sammen, og ni av ti er parate til konflikt.

Ifølge FOA (Fag og Arbejde) selv har det aldri hersket en så utbredt streikevilje blant medlemmene som den ferske undersøkelsen påviser. Ifølge FOA-leder Dennis Kristensen henger kampviljen i høy grad sammen med negative signaler fra de kommunale arbeidsgiverne de siste ukene.

Enorm konfliktvilje - Medlemmene ønsker store lønnsøkninger, men mange tviler på at arbeidsgiverne vil honorere kravene, og det avspeiler seg i en vilje og forventning til konflikt som vi aldri har sett maken til, uttaler Kristensen.

Ifølge Kristensen har de offentlig ansatte et lønnetterslep på halvannen prosent i forhold til privatansatte, noe forbundene i offentlig sektor krever utlignet, i tilegg til markante lønnsøkninger.

Stramt statsbudsjett Det har forsterket den spente stemningen at regjeringen nylig la fram et statsbudsjett som setter kommunene i en økonomisk spennetrøye. Kontrasten er stor til valgkampen i november i fjor, der de politiske partiene nærmest stod i kø for å love et skikkelig lønnsløft til de offentlig ansatte.

Siden valget og spesielt etter nyttår har en rekke førende økonomer advart om at dansk økonomi står foran en nedtur som kan bli forsterket av stor lønnsvekst i offentlig sektor.

Stort press Fjorårets kommunereform og store problemer med rekrutteringen til de dårligst betalte yrkene i offentlig sektor setter i forveien stort press på de ansatte. I fjor sommer krevde rundt 100.000 deltakere i massedemonstrasjoner i de største byene ”mer lønn” og ”flere hender” innenfor spesielt barne- og eldreomsorgen.

Ifølge denne ukas utgave av LOs ukebrev A4, er forventningene blant offentlig ansatte blitt dempet av de politiske signalene de siste ukene.

Valgløfter - De offentlig ansatte har innsett at politikerne som utstedte løfter til dem i valgkampen, ikke kan eller vil innfri løftene. Og det har trolig gjort et visst inntrykk på mange at de konstante økonomiske oppgangstidene ser ut til å endre seg, forklarer arbeidsmarkedsforskeren Jørgen Steen Madsen, Københavns Universitet. Han påpeker at forventningsnivået stadig ligger svært høyt i forhold til tidligere lønnsoppgjør.

Ambisjonsnivået ligger nå, etter at forventningene har falt noe, ifølge A4 på en lønnsøkning rundt 5000 kroner om måneden i de ufaglærte omsorgsyrkene og 7500 om måneden hos sykepleierne – 12-20 prosent lavere enn før jul.

Truer med oppsigelse

- Det er forutsigbart når regjeringen og det private næringslivet konstant sier at de offentlig ansatte må dempe seg, for ellers vil vi havne på en økonomisk nedtur. Men jeg merker stadig full oppbakning til kravet om at vi vil ha mer enn de privatansatte fikk i fjor, sier Dansk Sygeplejerforbunds leder Connie Kruckow. Sykepleierne har tidligere vært ute med en trussel om kollektiv oppsigelse om de ikke får sine krav innfridd, en metode de finske kollegene brukte med suksess i fjor.

Annonse
Annonse