JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsløft for statsansatte

Tariffavtalen som ble inngått mandag for 175 000 statsansatte dansker, demper faren for storkonflikt på det kommunale området.

Ansatte innenfor politiet og forsvaret samt statsansatte akademikere får et lønnsløft på 12,8 prosent de neste tre årene. Lønnsoppgjøret omtales som det beste siden 1987.

Ut over høyere lønn gir avtalen de statsansatte rett til full lønn også under barns andre sykedag, der de hittil bare har fått lønn under den første. Dessuten blir barselspermisjonen forlenget, og et forslag fra arbeidsgiverne om høyere pensjonsalder er avvist.

Detaljer gjenstår

Forliket er betinget av at Finansdepartementet i løpet av de kommende fire ukene kan bli enige med de enkelte forbundene som hittil har forhandlet samlet, om en rekke detaljer og delavtaler.

Forliket ble underskrevet mandag etter intense forhandlinger gjennom hele helga. Nå vil forliket tjene som utgangspunkt for forhandlingene for en halv million kommunalt ansatte. disse forhandlingene startet fredag.

Øker sjansene for kommuneforlik

Arbeidsmarkedsforsker Jesper Due ved Københavns Universitet mener det nå er stor sannsynlighet for forlik også på det kommunale området.

-Det må være vanskelig for forhandlerne på det kommunale området ikke å akseptere et resultat som er det beste siden 1987, sier han til det nasjonale nyhetsbyrået Ritzau, men understreker at det ikke nødvendigvis betyr at alle organisasjoner vil akseptere et forlik etter mønster fra statsoppgjøret.

Due trekker spesielt fram FOA (tilsvarer Fagforbundet i Norge) og sykepleierne som to eksempler på grupper som har kjempet for et ekstra løft i lønna de siste månedene.

Vil ha halvannen prosent mer

Fra FOA kom reaksjonen prompte etter at forliket var inngått:

-Jeg kan ikke forestille meg at vi vil gå med på et slikt forlik. Vi skal minimum ha halvannen prosent mer enn de statsansatte, lød det fra FOA-leder Dennis Kristensen.

Han har kjempet for ”mannelønn i kvinnefagene”, siden de første såkalte sosu-assistentene nedla arbeidet i protest mot lønns- og arbeidsvilkårene i fjor sommer. Sosu står for sosial og sunnhet, og omfatter korttidsutdannede medarbeiderne på sykehjem og i hjemmehjelpen.

Kristensen sier at han stoler på at noen grupper av offentlig ansatte kan få større lønnsstigninger enn andre, noe sosialdemokratene og Dansk Folkeparti har krevd for sosu-assistentene.

- Ikke så ille

-Det er ikke så ille, sier Anders Bondo Christensen om de statsansattes forlik. Han er leder i lærernes fagforbund og formann for den felles forhandlingsorganisasjonen på det kommunale området.

Bondo Christensen avviser å svare på om det de statsansatte får, vil være nok for de kommunalt ansatte, og viser til at det etter et eventuelt forlik skal forhandles videre med de enkelte forbundene om midler som er satt av til delavtaler.

Finansminister Lars Løkke kaller den inngåtte avtalen for "tilfredsstillende og samfunnsøkonomisk ansvarlig". Han legger spesielt vekt på at forliket åpner for at statsansatte kan arbeide mer enn 37 timer i uka mot ekstrabetaling.

Annonse
Annonse