JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Asfaltarbeidere i dagpengesjokk

Permitterte ansatte i asfaltbransjen kan ikke lenger forvente å få dagpenger fra Nav om vinteren. Både ledelse og ansatte i Veidekke tror resultatet blir flere midlertidige ansettelser.

Forutsigbare permitteringer skal ikke lenger gi rett til dagpenger, ble det presisert i Navs retningslinjer på nyåret.

Begrunnelsen fra Nav er at bedrifter med sesongarbeid kan planlegge annet arbeid til de ansatte om vinteren eller innføre flere midlertidige arbeidsavtaler.

Dette rammer ansatte i blant annet anleggesgartnerier, på bergverk – og i asfaltbransjen.

– Nav legger nå opp til at bedriftene skal ta inn utenlandske sesongarbeidere, sier Per-Ove Rekve Andreassen.

Fikk plutselig avslag

29-åringen er en av asfaltarbeiderne i Veidekke som ikke fikk dagpenger i vinter etter at Nav endret sine retningslinjer.

– Jeg har fått dagpenger hvert år og ble lovet at tiltaket skulle fortsette, men så fikk jeg plutselig avslag. Jeg ble sjokkert, sier Rekve Andreassen.

Saksbehandlingen til Nav tok også lang tid.

– Jeg ringte Nav mange ganger, men ingen kunne hjelpe meg. Saken ble bare utsatt og utsatt til langt utpå sommeren. Det hadde vært bedre å ha fått avslag på dagpenger med en gang, sier han.

Nav forteller at saksbehandlingen vanligvis tar kort tid.

– Dagpengesaker skal normalt behandles innen to uker. Den konkrete saken kan jeg ikke uttale meg om, men Nav trenger en fyllestgjørende beskrivelse av permitteringsgrunnen fra arbeidsgiver før saken kan behandles. Permitteringsvarselet kan være nok, men det kan være nødvendig for Nav å innhente ytterligere opplysninger om permitteringsgrunnen, sier kontorsjef i Nav Kristian Heyerdahl.

– Helt jævlig

Per-Ove Rekve Andreassen har et barn å forsørge sammen med samboeren, og forteller at han fikk store økonomiske vansker uten dagpenger.

– Det var helt jævlig. Jeg holdt på å bli tullete, sier han.

– Jeg ligger ennå etter med regninger, og sliter med å få nedbetalt lånet. Jeg tror jeg kommer til å slite et par år med dette. Jeg var heldig og fikk lån av Veidekke, penger som jeg senere fikk som lønn. Det reddet situasjonen litt, da hadde jeg i hvert fall penger til å kjøpe mat, forteller han.

Vil fortsette i en usikker bransje

Per-Ove Rekve Andreassen kjenner til flere kollegaer som har opplevd det samme.

29-åringen har ønske om å fortsette som asfaltarbeider, på tross av at han ikke lenger får dagpenger.

– Jeg vil jo ha en fast og trygg jobb, men det er samtidig i asfaltbransjen jeg vil arbeide. Jeg har fagbrev, og ikke råd til å gå noe mer på skole, sier han.

Verst for unge arbeidere

– Den endrede praksisen betyr mindre forutsigbarhet og kan i verste fall bety økt innleie av arbeidskraft, sier Trude Gylland, HR/HMS-direktør i Veidekke Industri.

Veidekke permitterte rundt 200 ansatte forrige vinter. Da flere av de ansatte fikk avslag på dagpenger, valgte firmaet å utbetale lønn til dem.

– Vårt ønske er å beholde ansatte gjennom hele året for å bevare kompetansen i bedriften. Det tar mye tid å lære opp nye mennesker, sier Gylland.

– Og vi kan ikke bare ha sesongarbeidere, det er det veldig få som ønsker å være. Spesielt unge mennesker, som får begrensede muligheter til å få lån og bolig hvis de ikke får lønn hele året, fortsetter hun.

Visste ikke om endringene

Frafall av dagpengeutbetaling kom ikke bare brått på for de ansatte. Veidekke ble ikke informert på forhånd, og de var derfor ikke forberedt på endringene.

– Når det er snø på veiene, kan vi normalt ikke legge asfalt. I fjor permitterte vi derfor som vanlig en del av våre ansatte, sier Trude Gylland.

Men i januar og februar i år fikk ledelsen i Veidekke tilbakemeldinger fra ansatte som ikke hadde fått innvilget dagpenger.

– Vi ble overrasket da vi først i etterkant fikk vite at Nav hadde endret sin praksis, og da hadde vi ikke mulighet til å få satt permitterte ansatte til annet arbeid, sier direktøren.

– Har orientert på nettsidene

Nav tar for gitt at de ansatte og bedriftsledelsene kjente til dagpengebestemmelsene.

– Hva som har skjedd i denne konkrete saken, er det vanskelig for meg å kommentere. Men Nav orienterte om gjeldende regelverk på nettsidene våre da fjorårets kuldeperiode gjorde det spesielt aktuelt, sier Kristian Heyerdahl i Nav.

– Men vi la selvsagt til grunn at reglene i lov og forskrift var kjent for partene på forhånd.

Nav og Bjurstrøm gir bedriftene ansvaret

Heyerdahl mener bedriftene må sørge for å ha riktig bemanning.

– Det er bedriftene som selv må planlegge og gjennomføre sin bemanning ut fra de markedsmessige og finansielle rammevilkår de opererer under. Nav legger ikke føringer på hvordan partene i arbeidslivet løser dette, sier Heyerdahl.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) svarte i Stortinget 17. oktober på spørsmål om dagpenger til sesongarbeidere. Bjurstrøm mener bedriftene selv må finne arbeidsoppgaver til de ansatte om vinteren.

"Sesongvariasjoner må anses som forutsigbare, og permitteringer på grunn av dette gir som hovedregel ikke rett til dagpenger under permittering”, var Bjurstrøms svar.

Skor seg på ny vinter

Ledelsen i Veidekke prøver å innrette seg etter den nye praksisen, og bedriften forbereder seg nå på å hjelpe de ansatte foran den kommende vinteren.

– Vi synes det er vanskelig, men gjør vårt beste for å finne løsninger. Til mange av våre asfaltarbeidere finner vi annet arbeid de kan utføre om vinteren, blant annet vedlikehold av maskiner og veier og snøbrøyting. Resten må vi prøve å skaffe jobb til i andre bedrifter, sier Tryde Gylland i Veidekke Industri.

Les også: De jobber i sprengkulda

Les også: Vi har sagt fra

Les også: Kan ikke skylde på vinteren

Annonse

Flere saker

Annonse