JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk forlik

Partene i kommuneoppgjøret kom i helgen fram til et forlik som skal sikre de kommuneansatte høyere lønnsvekst enn privat sektor.

Før helgen antok de fleste at det gikk mot storkonflikt i det danske kommuneoppgjøret fordi arbeidsgiverne ikke var villige til å gå ut over den økonomiske rammen fra de øvrige lønnsoppgjørene. Det ”lille ekstra” som gjorde at partene likevel kom til et forlik er en forhøyelse av feriepengesatsen på 0,45 prosent og en pott på 270 millioner kroner som skal kompensere for personalgoder som er vanlige i privat sektor. Ingen av disse ekstra-tilleggene skal regnes med når man i framtidige lønnsoppgjør sammenlikner lønn i kommunal og privat sektor.

– På denne måten har vi på sigt sikret en ekstraordinær lønnsvekst i forhold til privat sektor. Det var et av våre høyest prioriterte mål, siger lederen for LO-forbundenes forhandlingskartell, Anders Bondo Christensen.

I tillegg til en lønnsvekst på 7,53 prosent over tre år betyr forliket også at eldre arbeidstakere får rett til 2-4 seniordager med full lønn, at menn får rett til seks ukers lønnet fødselspermisjon og at ordningen med betalt permisjon ved barns sykdom utvides.

Fredag skal de i alt 47 organsiasjonene som inngår i LO-forbundenes forhandlingskartell samles for gi endelig beskjed om de er med på forliket eller ikke. Inntil da vil det pågå forhandlinger om forbundsvise tilpasninger.

Annonse
Annonse