JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får støtte av flaskemødre

Likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) får støtte fra mødre som valgte flaskemat til sine babyer.

Han har har provosert opposisjonen på Stortinget med sitt ammeutspill, men nå får han applaus fra annet hold.

– Jeg er ikke overrasket over reaksjonene som Lysbakken har fått. Å ta til orde for at flaskemating ikke er det samme som å gi barna gift i ammenasjonen Norge er å be om bråk, sier Margrethe Vik til NTB.

Sammen med Anine Midnes startet hun for noen år tilbake en egen nettside for foreldre med flaskebarn. Hun har også skrevet en bok om flaskemating.

– Det må være rom for å gi flaske dersom man av en eller annen grunn ikke vil eller får til å amme, sier Vik. Hun syntes selv det var vanskelig å begynne med flaskemat da hun fikk sitt første barn i 2005.

– Da jeg etter ti dager måtte begynne å flaskemate, førte det til en enorm skamfølelse, sier hun.

– Lite informasjon

Margrethe Vik mener det er mangel på informasjon fra det offentlige om hvordan morsmelkerstatning skal tilberedes og barnet mates.

– Jeg opplevde mangelen på informasjon som en utpsyking, og jeg forstår godt at det ensidige fokuset for mange føles som et ammepress som er med på å gi mange foreldre en unødvendig tøff start, sier Vik og viser til at det selv på pakkene med pulvermelk er påført advarsler om at morsmelk er det beste for barnet.

– Det må gå an å ha to tanker i hodet på en gang. Selv om morsmelk er det beste for små barn, er det er fullstendig trygt og forsvarlig å la barn vokse opp på pulvermelk i Norge i dag, sier hun.

I sin nye bok «Frihet, likhet, farskap» argumenterer barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) for at foreldre som velger bort amming, må få aksept for at det er greit.

– Det må bli slutt på at alle andre valg enn de anbefalte ammerådene stilles i et tvilsomhetens lys. Familier som velger annerledes, må få lov til det, uten å plages med dårlig samvittighet eller måtte se i gulvet på helsestasjonen eller barselgruppen, skriver han.

Kritikk

Lysbakken mener det må være rom for å velge bort amming selv om mor får det til, for eksempel av likestillingsgrunner eller fordi det passer foreldrene best.

– Helsemyndighetenes råd er at barn skal fullammes til de er seks måneder. Skal man følge det rådet, blir det vanskelig for en god del fedre å begynne permisjonen sin før det tidspunktet, skriver han i boka.

Utspillet er blitt kraftig kritisert av KrF, Høyre og Fremskrittspartiet, som mener Lysbakken setter likestillingshensyn foran barnas beste.

– Alle som har nyfødte barn, vet hvor mye følelser det ligger i ammesituasjonen. Nå må Lysbakken holde de klamme skrivehendene sine borte fra familiene og la hver enkelt familie få ro rundt sin egen situasjon til å velge selv. Dette utspillet i dag er så langt ute på viddene at jeg har ikke ord, sa Frps Solveig Horne til NTB i helgen.

I et intervju med Dagbladet tirsdag, slår Lysbakken fast at mor og far vil få hver sin kvote på 12 uker når regjeringen i januar legger fram forslaget om tredeling av permisjonen. I tillegg skal foreldrene få 20 uker til fri fordeling med full lønnskompensasjon eller 30 uker, dersom man velger å ta ut 80 prosent lønn.

Men så er det bra, mener SV-nestlederen.

– Nå er foreldrepermisjonen snart god nok. Da skal vi satse på andre ting enn flere kvoter, sier han til Dagsavisen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse