JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter folk skal dø i ambulansekø

Ringer du 113, er det ikke sikkert du får hjelp. Det er så få ambulanser i Oslo og Akershus at personell frykter at liv skal gå tapt.

Pasientombud Petter Holm mener Helsetilsynet må på banen.

– Det er ganske faretruende når de ansatte slår alarm, sier han til Dagsavisen.

Om nettene i helgene skal tre ambulanser ha ansvar for de rundt 750.000 menneskene som oppholder seg i sentrum. Det er ikke på langt nær nok, advarer tillitsvalgt Terje Gulliksen ved Prehospital divisjon på Ullevål universitetssykehus.

– Antallet ambulanser på vakt, særlig kveld, natt og helg, er så få at vi er redd det skal medføre tap av menneskeliv, sier han.

Flere oppdrag

Ambulansene ved Ullevål har ansvar for Oslo og Akershus. Sju biler skal dekke et område fra Follo i sør til Eidsvoll i nord og fra Aurskog-Høland i øst til Nittedal i vest.

Nå skal Ullevål kutte i ambulansetjenesten, som følge av at Helse Sør-Øst har fått ordre av regjeringen om å stramme inn pengebruken i helseforetakene.

– Dette er bare toppen av isfjellet. Ambulansetjenesten har vært underbudsjettert i flere år, sier Gulliksen.

Ambulansene får stadig mer å gjøre. I 2003 hadde ambulansene ved Ullevål universitetssykehus 90.000 oppdrag og i fjor 113.000. Men det er ikke penger til å øke antallet ambulanser i takt med befolkningsveksten.

I tillegg forsvinner nå en akuttambulanse, et vellykket prosjekt med motorsykkelambulanse blir lagt ned, og målet om flere fagdager og flere transportambulanser skrinlegges.

Endte tragisk

Også Ambulansetjenesten ved Akershus universitetssykehus fortviler over kutt, skriver Romerikes Blad. Det blir færre på jobb og færre ambulanser i utrykningstjenesten når 36 millioner kroner skal bort. En døgnbil forsvinner.

Helsetilsynet i Oslo og Akershus klarte ikke å gi noen kommentar torsdag, men Helsetilsynet sentralt bekrefter at de har ansvar for å følge opp slike saker.

Pasientombudet får klager på tilfeller der det burde ha vært sendt ambulanse, og i fjor endte det tragisk blant annet for en hjertesyk person, sier pasientombudet i Oslo, Petter Holm.

– Når sentralen må prioritere knallhardt hvor bilene skal brukes, kan det oppstå feilvurderinger, påpeker han.

– Hadde de hatt flere ambulanser og mer ambulansepersonell, ville de ikke trengt å prioritere så hardt. (ANB)

Annonse
Annonse