JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privat sektor heller mot forbundsvist oppgjør

Handel og Kontor har tonet klart flagg for forbundsvist oppgjør. IE er med. NNN har forbundsvist «i bånn». Fellesforbundet sier foreløpig ingen ting.

stig.christensen@lomedia.no

Forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet sier det på denne måten:

– Min personlige magefølelse er at det går mot et forbundsvist oppgjør. Men hun legger raskt til at forbundet ennå ikke har tatt stilling til saken.

LES OGSÅ: Stiller krav til solidaritetsoppgjør

Representantskapet avgjør

Det er LOs representantskap i februar som avgjør oppgjørsformen, og de fleste forbund i privat sektor har knapt begynt den store prosessen fram mot tariffoppgjøret. Likevel begynner det å tegne seg et bilde. HK har tonet klart flagg, men forbundsleder Leif Sande i Industri Energi er også klar:

– Vi trenger et forbundsvist oppgjør. Vi har en god del å rette opp på egne overenskomster. Da må vi ha forbundsvise oppgjør med streikerett, sier Sande til LO-Aktuelt. Han er tindrende klar på at han vil anbefale de ledende organer i forbundet å gå inn for et forbundsvist oppgjør.

– Men er dette forenlig med solidaritetsalternativet, som LO-leder Roar Flåthen har uttalt seg positivt om?

– Solidaritetsalternativet er der kontinuerlig. Vi har frontfagsmodellen som innebærer en solidarisk lønnspolitikk. Men noen nasjonal dugnad som YS-leder Tore Eugen Kvalheim går inn for kan lett føre til lønnsnedslag. Det skal vi ikke ha noe av, mener Sande. Han vil ha en normal lønnsutvikling slik det har vært i de siste årene.

HK klare

Sture Arntzen i HK er den forbundsleder som klart har markert ønsket om forbundsvist oppgjør. Ifølge HK-Nytt klarte forbundet å få innført garantilønnsordninger under lønnsoppgjøret i 2010. Det fungerer bra flere steder, men er ikke godt nok innen bensin- og butikkoverenskomstene.

LES OGSÅ: HK vil ha forbundsvist oppgjør

– Det må vi få ordnet opp i under tariffoppgjøret i 2012, sa Arntzen til en konferanse av HK-tillitsvalgte nylig. HK vil også øke ubekvemstilleggene, spesielt for arbeid på søndager. Sture Arntzen avviser ikke Jens Stoltenbergs utspill om et solidaritetsoppgjør, men understreker at arbeidstakerne skal ha sin andel av verdiskapningen.

Heller til forbundsvist

Jan-Egil Pedersen, leder i NNN, sier de har et landsmøtevedtak som i utgangspunktet ønsker forbundsvise oppgjør, men at det likevel skal vurderes konkret fra oppgjør til oppgjør. De har landsstyremøte 3. uka i januar.

Pedersen viser til at det alltid er nyttig å forhandle ansikt til ansikt med egne arbeidsgivere, for å få bedret enkelte overenskomstområder som trenger et løft. I 2008 var det et samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger underveis i LO/NHO-området.

Kan bli kaotisk

Pedersen viser til at slike kombiløsninger hvor en 50-øring skal fordeles på kort tid kan fortone seg kaotisk.

– Skal man ha et samordnet oppgjør, må man ha en stor felles sak i hele LO-området å gå inn for.

– Har man en slik sak denne gangen?

– Det har vi ikke oversikt over nå. Det skjer ting hele veien, så dette må vi komme tilbake til, sier Pedersen til LO-Aktuelt.

Tidlig ennå

Arbeidmandsforbundets Erna Hagensen viser til at det er ulike problemstillinger i ulike bransjer.

– Og det taler vel for et forbundsvist oppgjør?

– Det kommer an på kravene. Hagensen understreker at det er tidlig i prosessen og at det er utover høsten tariffkonferansene blir avholdt. Først på nyåret tar de formelt stilling til saken.

Det samme gjelder Fellesforbundet. Forbundsleder Arve Bakke vil ikke si noe til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.no om hvilken vei det bærer.

– Det skal først diskuteres i forbundet, og i LO, sier han. Det formelle vedtaket blir fattet i forbundet i januar og i LO i februar.

Annonse
Annonse