JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helter av Norge

Forsvarsministeren var ute til lunsj sist fredag, den mest oppsiktsvekkende lunsjen i manns minne. Hun hedret «Osvald-gruppen». Uten forbehold.

stig.christensen@lomedia.no

Anne-Grete Strøm-Erichsen karakteriserte gruppen som motstandshelter og sabotører (i ordets aller beste betydning). Hun viste til at det er lett å vike unna når en står overfor et terrorvelde, og fortsatte: «Men dere var annerledes. I møte med nazismens forkvaklede ideologi og menneskesyn, utviste dere et nesten uforklarlig mot og kampvilje».

Svært sterke ord fra forsvarsministeren, altså. Spesielt etter at gruppas medlemmer har vært «soldater i mørke» i nesten 70 år, noe hun heller ikke la skjul på: «Dere var sabotørene og soldatene i mørke som forble i mørke. I dag beklager vi at mange av dere ble mistenkeliggjort og underkjent. Dere som var medlemmer av den gruppen som utførte flest, og de mest virkningsfulle, sabotasjeaksjoner under krigen, dere fikk ingenting. Dere som er betegnet som pionerene de andre i motstandskampen sto på skuldrene av, dere fikk ingen ære».

Forklaringen er at mange i Osvald-gruppen var kommunister. Strøm-Erichsen var selv inne på det, da hun påpekte at våre nære allierte plutselig ble våre bitre fiender da Hitler-Tyskland var beseiret. «Derfor kunne en mann som Asbjørn Sunde gå fra å være krigshelt i det ene øyeblikket til å bli stemplet som forræder i det neste. Derfor ble dere stille. Derfor forble dere i mørke».

Ap-statsråden må virkelig ha gått inn i materialet og skjønt hvilken fryktelig urett som er begått mot gruppa i alle år. Men en slik erkjennelse kommer ikke av seg selv. Noen har stått bak og arbeidet år etter år for å dokumentere historien. Og den som har stått i første rekke her er historikeren Lars Borgersrud. Lærdommen kan være at det aldri er for sent, selv om dette var i grevens tid. Andre har fulgt opp, som filmskaperen Morten Conradi. Samtidig har fagbevegelsens folk gjort sitt. Først og fremst ved komiteen for Det antifascistiske monumentet for Osvald-sabotørene og de falne ved NSB, med folk som leder i LO i Oslo, Roy Pedersen, forbundsleder i EL og IT Forbundet, Hans O. Felix og mange andre.

Et minnesmerke skal reises over gruppa, og pengeinnsamlingen er godt i gang. LO bevilget en halv million på siste kongress og Fagforbundet la samme sum på bordet umiddelbart etterpå. Nå utlyser komiteen en konkurranse der kunstnere skal komme med forslag til et antifascistisk monument. Bidragene skal være levert i februar og monumentet skal avdekkes høsten 2015, 70 år etter krigen.

Alle ære til Strøm-Erichsen som i det siste virkelig har gjort en «opprydningsjobb» for å hedre de som hedres bør. Først var det krigsseilerne, så Pellegruppa og nå Osvald-sabotørene. I sin tale til åtte av gruppas medlemmer 4. oktober pekte hun også på at Osvald-folkene var de mest profesjonelle blant motstandsfolkene. Regjeringen har nå opprettet et historikerprosjekt «for å få disse heltene og heltedådene fram i dagen». Dermed går Osvald-folkene fra å være «soldater i mørke» til å være «krigsveteraner med en lysende innsats». Kloke ord fra Ap-statsråden på slutten av karrieren.

Annonse

Flere saker

Annonse