JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre drept i arbeidslivet

59 dødsulykker i arbeidslivet innen vedlikehold fra 2000 til 2011.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Det som er felles for alle dødsulykkene er at de som omkommer ikke kunne tenke seg at dette kom til å skje, sa regiondirektør i Arbeidstilsynet Midt-Norge, Stig Magnar Løvås, da han presenterte en rapport om dødsulykker.

Arbeidstilsynet har utarbeidet en rapport om dødsulykker innen vedlikehold i perioden 2000 til 2011. Tilsynet har registrert 59 dødsfall i perioden i 57 ulykker. Rapporten er rystende lesning og hver enkelt ulykke er som tatt ut av en skrekkfilm. Men til forskjellen fra en skrekkfilm er dette hendelser i arbeidslivet en hverdag i Norge.

Vannet steg

Løvås fortalte om mennesker som var trukket inn i maskiner og fallulykker. En ulykke han beskrev som gjorde stort inntrykk, var han som satte fast armen i en kum med vannlekkasje. Vannet steg mens kollegaene løp for å finne stoppekrana. De fant den for seint.

– Det er mange slike kummer i Norge. Hva kunne vært gjort annerledes, spurte han og svarte selv:

– De burde ha visst hvor stoppekrana var før arbeidet startet og ikke utført arbeidet med trykk på rørene.

Arbeidstilsynet deltar i den europeiske kampanjen «et sikkert og godt arbeidsmiljø» som i år fokuserer på sikkert vedlikehold.

Til tross for det dystre temaet kan Løvås rapportere om en positiv utvikling. Over de siste tiårene har antall dødsulykker i arbeidslivet gått ned. De foreløpige tallene for 2011 ser ut til å være lavere enn gjennomsnittet.

Ikke flere utlendinger

– Er det slik at utenlandske arbeidstakere er overrepresentert i statistikken?

– Nei, de aller fleste som har forulykket er norske. I 2009 kunne en se tendenser til en overrepresentasjon, men utlendinger i denne forbindelse er like mye svensker og tyskere som arbeidstakere fra andre land, mener Løvås.

En oppdeling på bransjer viser at de fleste ulykkene skjer innen industri, jordbruk og bygg. Mange av ulykken på bygg er ikke representert i denne rapporten fordi de ikke går under kategorien vedlikehold.

Alle ulykkene i landbruket er alene ulykker. Det vil si at ingen andre enn den forulykkede har vært til stede.

Annonse
Annonse