JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser Svalbard-utspill

EU-parlamentets visepresident tar til orde for at Unionen bør utfordre norsk suverenitet på og rundt Svalbard.

– Et uklokt enkeltutspill, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Et forsøk på å si at man skal gjenåpne og stille spørsmål ved hvordan de nordlige områdene er regulert etter folkeretten, er et helt uholdbart nytt eksempel på at man vil endre noe som eksisterer og som er dypt forankret i hva som er kyststatenes ansvar, sier Støre til NRK.

EU-parlamentet

EU-parlamentets visepresident Diana Wallis presenterte nylig en rapport skrevet av flere forskere. Rapporten presenterer konkrete forslag for hvordan EU skal gå fram for å utfordre norsk suverenitet.

I rapporten foreslås det blant annet at man bør forhandle om hvilken suverenitet Norge skal ha, og hvor langt den skal gå i havområdet utenfor Svalbard.

Wallis synes argumentet om at traktaten også skal gjelde i vernesonen, er interessant. Hun roser Norge for bevaringen av Svalbard, men mener Svalbardtraktaten trenger en oppdatering.

Hvorfor ikke?

Ifølge visepresidenten kan en revidering av traktaten være en mulighet for et større EU-engasjement, og hun åpner for at EU slutter seg til traktaten.

– For meg er spørsmålet: Hvorfor skulle EU ikke slutte seg til Svalbardtraktaten? Hvorfor ha 27 land med forskjellige syn når man kan forholde seg til én stemme? sier Wallis til NTB.

– Det ville ikke vært første gang EU slutter seg til noe som det ikke var forutsett at vi kunne slutte oss til, legger hun til.

Wallis peker på at mange av EUs medlemsland allerede er med i traktaten, og at området er strategisk viktig.

– Ingen rolle

Utenriksdepartementet avviser imidlertid at EU kan slutte seg til Svalbardtraktaten.

– EU kan ikke bli medlem av traktaten. Det er en finurlig vri i denne rapporten at man gjennom en protokoll skal få EU inn, sier polarrådgiver Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet til NTB.

– EU er allerede i høy grad på banen i Arktis, særlig når det gjelder fiskeriforvaltning i vernesonen. Men når det gjelder selve Svalbard, ser ikke vi noen rolle for EU som sådan, legger han til.

Ikke EU-rapport

Rapporten representerer ikke EUs offisielle syn, men Wallis ønsker å skape debatt og sprer rapporten i EU-systemet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker også at rapporten ikke er en offisiell EU-rapport.

– Dette er ikke et EU-standpunkt. EUs ansvarlige for havområdene i EU-kommisjonen var i Oslo for noen dager siden og slo veldig klart fast at han hadde full respekt for Norges suverenitet i nord, sier utenriksministeren.

– Farlig politikk

Seniorforsker Torbjørn Pedersen ved Universitetet i Tromsø mener rapporten inneholder konkrete forslag for hvordan EU-landene kan gå fram for å undergrave den norske suvereniteten og rettighetene rundt Svalbard. Pedersen karakteriserer overfor Aftenposten dette som «farlig politikk».

Svalbardtraktaten ble undertegnet i 1920 og gir Norge suverenitet over Svalbard, Spitsbergen, Bjørnøya og Hopen. I 1977 ble fiskevernsonen ved Svalbard opprettet. Den gjelder 200 nautiske mil fra land. Ingen av de 39 andre landene som har undertegnet Svalbardtraktaten, anerkjenner denne sonen, men følger norske inspeksjonsregler.

Bellona positive

Miljøorganisasjonen Bellona, som var med å presentere rapporten i Brussel, vil ha EU sterkere på banen i områdene rundt Svalbard.

– Rapporten er et bidrag til å reise debatten i Brussel om Arktis' fremtid. Det gleder oss fordi vi ønsker at EU engasjerer seg sterkere for å verne om Arktis, sier styreleder Paal Frisvold i Bellona Europa.

– Bellona legger til grunn at Norge forvalter Arktis på vegne av verdenssamfunnet. Da må vi samarbeide med alle og ikke bare ha på norske øyne.

Frisvold sier Bellona ikke er opptatt av å svekke Norges posisjon i striden om Svaldbardtraktaten, men at organisasjonen «vil jobbe sammen med, ikke mot EU». (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse