JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økt ansvar for personvern

Fagbevegelsen har en rolle å spille også når det gjelder personvern, enten det er knyttet til arbeidslivet eller som samfunnsaktør.

Dette kan være konklusjonen etter en kort konferanse i regi av Fagforbundet tirsdag om fagbevegelsens rolle og ansvar når det gjelder personvern. Innleggene og debatten dreide seg vel så mye om personvern i kommunal forvaltning som i samfunnet generelt, om lovverket og om det nye EUs direktiv om adgang til lagring i 700 databaser i den industrialiserte verden. På Facebook har noen til og med etablert egen chattekanal mot direktivet, som gir mulighet til lagring av ulike former for informasjon også av nordmenn.

Trenger informasjon Behovet for informasjon er tydeligvis stort. Datatilsynet har 3-4 jurister dagen fullsatt med å besvare telefonspørsmål, både fra arbeidstakere og arbeidsgivere. En gjenganger er arbeidsgivers rett til å lese ansattes elektroniske post. I dag behøver ikke arbeidsgiver ha tillatelse til å opprette databaser over de ansatte, de må bare forsikre at de har lest og forstått loven.

– Undersøkelser viser at virksomheter ikke er seg sitt ansvar bevisst. Derfor er det viktig at fagbevegelsen engasjerer seg for å påse at arbeidsgiver behandler opplysningene i samsvar med loven, understreket Dag Wiese Schartum, professor ved Universitets i Oslo, avdelingen for forvaltningsinformatikk.

Georg Apenes, direktøren i Datatilsynet, tok selv opp hvordan en skal forholde seg når en persons identitet blir stjålet, en situasjon stadig flere nordmenn møter.

– Da kan verken Datatilsynet eller politiet hjelpe. Muligens kan klubben gjøre noe. Da har vedkommende i hvert fall noen å snakke med om hva som må gjøres, påpekte direktør Georg Aspenes.

Spør etter lovhjemmelen

Mette Nord, medlem av forbundets arbeidsutvalg, innrømmet at det er fort gjort å bryte personvernet i kommunal forvaltning, blant annet fordi medier presser på for å få ut informasjon så raskt som mulig. Samtidig har forbundet behov for å innhente og lagre informasjon om lønnsforhold for å få fram gode kollektive løsninger.

Arnfinn Ihle, Fagforbundet, var betenkt over at selv idrettslag krever personnummer ved innmelding og at det var lett adgang for andre til å få innsyn i brev til brev til kommunen.

Til spørsmålet om personnummer, svarte Georg Apenes at bruken av de11 sifrene i fødselsnummeret også kan være en kvalitetssikring, men advarte mot å gi disse fra seg uten at det foreligger en hjemmel. Man skal i det hele tatt være ytterst varsom med å gi fra seg disse opplysningene.

Ungdommens dumskap

Bjørn Erikson, leder av LOs arbeidsmiljøavdeling, minnet om Hovedavtalens bestemmelser om data og teknologi for å understreke at temaet er verken ukjent eller nytt for fagorganisasjonen. Han var opptatt av dagens ungdom, som før kunne gjøre dumskap uten langvarige følger, men som nå møter ungdomssynder utlagt på nett mange år seinere, som når de søker jobb.

– Dette er bruk av lagret informasjon, som vi har ingen strategi for å kunne møte, understreket Bjørn Erikson

I slike tilfeller mente Georg Apenes at arbeidsgiver burde informere om at arbeidssøker var ”googlet” for å få fram eventuelle forklaringer eller tilbakevise påstander som andre hadde lagt ut i ond hensikt.

Annonse
Annonse