JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med streik

Streikevåpenet sitter løst i Jan Davidsens siste lønnsoppgjør som Fagforbundets mektige leder. Onsdag går forhandlingsfristen ut i kommunene.Mer enn industrien

Frontene er uvanlig steile når lønnsoppgjøret i kommunene nå går inn i sin avgjørende fase. Jan Davidsen legger lista skyhøyt for lønnsøkninger, og lavt for å bruke streikevåpenet, i sitt siste oppgjør.

– Det er bra for alle at næringslivet i Norge går godt. Men de siste tre årene har ansatte i kommunene sakket kraftig akterut i forhold til industrien. Det må vi nå ta igjen.

– Og hvis kravene ikke innfris, blir det streik?

– Vi har ikke mye å gå på for å få resultatet gjennom hos våre medlemmer, fastslår Davidsen. Han er leder for nær 300.000 medlemmer, de fleste kvinner.

Tirsdag kommer kommunenes organisasjon KS med et nytt konkret tilbud. Men ved midnatt onsdag må riksmeklingsmannen etter alt å dømme kobles inn. Han har frist til å unngå streik fram til midnatt 23. mai.

35.000 kroner

– Jeg er overrasket over at LO står så hardt på så høye krav. Det er ikke mulig for kommunene å gjennomføre et slikt lønnsløft, sier KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes til Dagsavisen.

Den voldsomme avstanden, og den tøffe tonen mellom partene, gjør streikefaren større i kommunene enn i det svært vanskelige AFP-oppgjøret i privat sektor.

Kravet Jan Davidsen står steilt på er at ingen arbeidstakere med full ansiennitet skal tjene mindre enn 300.000 kroner etter dette lønnsoppgjøret, slik Dagsavisen skrev da oppgjøret startet. Det betyr 35.000 kroner i lønnsøkning for 50.000 ufaglærte. De faglærte skal løftes tilsvarende.

KS mener kravene fra LO og andre forbund utgjør mellom 7,5 og 8,5 prosent lønnsvekst. Det avviser Davidsen.

– Ifølge våre beregninger er det i underkant av 7,5 prosent. Det er nødvendig for å løfte de mange lavlønte i kommunene, sier han.

Frontene mellom KS og Fagforbundet blir ikke mindre av at KS ønsker en annen profil på oppgjøret – og vil legge AFP til side i år.

KS er ikke så opptatt av å løfte de ufaglærte.

– Er det noen grupper det offentlige er lønnsledende for, så er det ufaglærte, særlig de med lav ansiennitet. Vi ønsker å verdsette kompetanse, både formell og reell, sier Sundnes.

Og også i kommunene er AFP en nøtt, men på en annen måte enn i privat sektor.

– LO sier de vil streike hvis det ikke får samme AFP som i staten, og Unio sier de vil streike hvis de får samme som i staten. Vi mener det nesten er uansvarlig å behandle AFP i år, før den nye Folketrygden vedtas til høsten, for det har stor betydning for tjenestepensjonene i det offentlige, sier Sundnes.

Han røper at tilbudet som kommer i dag vil ligge høyere enn industriens ramme på 5,6 prosent.

– Vi har fulgt boka hvert år, med omtrent samme ramme som privat sektor. Men så har de glidd fra oss med store lokale tillegg, sier Sundnes. (ANB)

Annonse
Annonse