JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full arbeidsgiver-splid i Danmark

Det legges nå opp til lockout mot 40.000 kommunalt ansatte for å tømme streikekassen hos FOA, det danske motstykket til Fagforbundet.

Styret i Kommunernes Landsforening (KL, motsvarer KS i Norge) måtte sist fredag utsette et ventet lockout-varsel, etter at det oppstod full splid mellom venstresiden og høyresiden.

Tilpasset lockout Nå legger det snevre høyreflertallet (9-8) i styret opp til å vedta lockouten ”senest på fredag” som det låter fra KLs formann, Erik Fabrin. Han rundsendte tirsdag en mail til alle styremedlemmene, der han bad dem ta stilling til en ”tilpasset” lockout som omfatter alle Danmarks dagpleiere (dagmammaer) som ikke allerede streiker.

Det har medført flere skarpe reaksjoner fra mindretallet.

- Å vedta en lockout med snevert flertall vil være et brudd på mange års tradisjon i KL, sier styremedlem Jan Trøjborg som er sosialdemokrat.

- Selv en blind mann med stokk kan se at dette vil få konsekvenser. KL har som oppgave å inngå avtaler med regjeringen, basert på en felles oppfatning. Om man innleder et flertallsdiktatur, har man gitt opp alt KL står for. Jeg er personlig bekymret for om formannen reelt har oppgitt at KL skal spille en rolle i samfunnet, sier Trøjborg til Politiken.dk

Marionette Han mistenker Fabrin for å være ”marionettedukke” for regjeringen.

FOAs formann Dennis Kristensen har tidligere antydet at en lockout kan bli møtt med sympatistreik fra andre LO-forbund. Men etter at trusselen er blitt begrenset til ”bare” å gjelde dagpleierne, har han trukket i land på dette punktet, og varsler i stedet at det fortsatt vil være 175.000 FOA-medlemmer som verken er i streik eller omfattet av lockouten. Å ta noen av dem ut i streik vil i første omgang være rikelig svar på en lockout.

Politiske kommentatorer uttrykker bekymring for om at den seneste utvikling kan bety slutt på det danske ”Kommunepartiet”, der venstre- og høyresiden alltid har holdt sammen for å få en sterk forhandlingsposisjon overfor staten.

Streik på tredje uken I forveien er kommunene under sterkt press, dels på grunn av kommunereformen 1. januar i fjor som fortsatt betyr mye kaos og uklarhet, dels fordi kommunene er i klemme mellom dels en vanskelig økonomi, dels regjeringens løfter til velgerne om stadig mer og bedre velferd.

Mens streiken dermed holder på å utvikle seg til uoverskuelige, rikspolitiske perspektiver, går den sin gang på nå tredje uke.

Over hele landet forbereder fagforeninger i privat sektor å la 1. mai bli startdagen for støttemarkeringer for de streikende.

Annonse
Annonse