JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber seg uføre

I enkelte kvinnedominerte yrker i kommunesektoren vil de fleste havne som helt eller delvis uføre. Ansatte i barnehage, portører og miljøterapeuter er spesielt utsatt.

Tall fra forsikringsselskapet KLP viser at ni av ti barnehageansatte, portører og miljøterapeuter ble helt eller delvis uføre før de var 50 år. Tallene er like dramatiske for vernepleiere og radiografer der mellom 85 og 95 prosent av arbeidstakerne som tok ut pensjon i årene 2004-2006 fikk uførepensjon. De ansatte som fikk hel eller delvis uførepensjon er svært unge. Faktisk mellom 43 og 46 år gamle da de fikk første uførepensjon.

Det er ”Oss tillitsvalgte”, tillitsmannsbladet til Fagforbundet, som har sett nærmere på uførestatistikken. Den er utarbeidet av Kommunal Landspensjonskassse (KLP). Da selskapet er leverandør av pensjonsforsikring til om lag 65 prosent av de kommuneansatte og 90 prosent av de ansatte ved sykehusene, kan tallene overføres til alle kommunene.

Stygge tall

Tallene viser at de store kvinnedominerte gruppene i kommunal sektor kommer svært dårlig ut. Barnehagene som arbeidsplass skiller seg særlig negativt ut. Blant de pedagogiske lederne fikk 92 prosent uførepensjon første gang de fikk et pensjonsvedtak. For førskolelærerne var det tilsvarende tallet 93 prosent og for barnehageassistentene 87 prosent.

– Vi visste at mange kvinneyrker er særlig utsatt, men at barnehagene skulle skille seg ut på denne ufordelaktige måten, er en overraskelse, sier 1. nestleder Gerd Kristiansen i Fagforbundet.

– Vi er kjent med at det er mange løft, høyt støynivå og mye mas og jag i barnehagene. Slik er det jo også i helsevesenet, så hvorfor barnehagene som arbeidsplass skiller seg ut på denne triste statistikken, er foreløpig et åpent spørsmål, sier Gerd Kristiansen.

Klasseskille i sjukehus

Sosiale skiller og lønn avgjør når du blir syk og ufør, også i sykehusene. Mens 15,7 prosent av assistenter, renholdere og andre med forholdsvis kort utdanning blir uføre, er tallet to prosent for legene, mens den for sykepleiere er 8, 3 prosent.

Annonse
Annonse