JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forlik i Danmark

En tredel av de rundt 100.000 streikende møter på arbeid igjen onsdag, etter at det mandag morgen ble inngått forlik mellom kommunene og FOA, det danske motstykket til Fagforbundet, etter 19 timers forhandlinger. De 11 forbundene i Helsekartellet fortsetter streiken.

I kveld møtes forbundsstyret i FOA for å drøfte avtalen som det ennå ikke er sluppet ut detaljer om. Godkjenner styret avtalen, sendes den til uravstemning blant medlemmene. Det betyr at streiken suspenderes fra onsdag og til avstemningen er overstått for blant andre hjemmehjelpere, hjelpepleiere, pedagogmedhjelpere, førskolelære, dagmammaer og parkeringsvakter.

Det krangles allerede mellom partene om hva avtalen innebærer økonomisk. Ifølge Kommunernes Landsforening (KL, tilsvarer KS i Norge) får FOA-medlemmene 35 millioner kroner ekstra, i tillegg til de 12,8 prosent lønnstillegg over tre år som flere andre forbund inngikk forlik om før streiken begynte.

Beskjedent beløp Beløpet er i så fall beskjedent. Men en toppforhandler i FOA hevder at beløpet i virkeligheten er det tre-firedobbelte, og FOAs informasjonssjef Jens-Jørgen Krogh går enda lenger:

- Vi er i gang med å regne på tallene, dere skal nok få det presise beløpet senere, sier han til det nasjonale nyhetsbyrået Ritzau. Krogh tilføyer at han mener forbundet har gjort en god handel, selv om streiken vil ha kostet forbundet rundt 300 millioner kroner når den trolig suspenderes onsdag:

- De pengene skal vi nok få tilbake. Jeg kan love at før det er gått tre år, ligger de 300 millionene og mer til i medlemmenes kasse, om vi sammenligner med hva vi hadde fått ut av å si ja til tilbudet om 12,8 prosent i forliksinstitusjonen.

Spår ja Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, spår et ja til forliket i uravstemningen.

- Det er utmattende å streike, slik er streikens vesen, så jeg tror ikke at de vil gjenoppta streiken, men ta det de kan få. Forløpet har vært en del av en langsiktet strategi for å få hevet lønningene. Nå har man fått blod på tann og vil komme sterkt tilbake ved neste lønnsoppgjør om tre år, sier Ibsen.

Han kaller forliket en kjempeseier for FOA og for FOA-leder Dennis Kristensen personlig, etter at KL hele tida har insistert på at det ikke ville komme flere penger på bordet.

- Dette vil sette tankene i gang i andre forbund, for det stiller spørsmålet om de også skal være aktive og ikke så redde for å føre faglig kamp, sier Ibsen.

Frustrasjoner Spesielt i førskolelærernes og fritidspedagogenes forbund BUPL har det hersket store frustrasjoner over at forbundsledelsen godtok de 12,8 prosent. Uravstemningen i BUPL avsluttes neste mandag, og fra flere sider hevdes det at forliket som FOA har inngått, vil påvirke denne avstemningen.

Helgas forhandlinger kom etter et ellevilt forløp som truet med å splitte KL, fordi det borgerlige flertallet i KLs styre var på nippet til å bruke flertallet, mot venstresidens ønske, til å beslutte lockout.

Forsetter streiken Helsekartellets 11 forbund, der sykepleierne er den største gruppen, holder fast i kravet om 15 prosent lønnsøkning over tre år, og fortsetter streiken.

Etter mandagens forlik utsendte FOA en erklæring med krav om en likelønnskommisjon som både kan vurdere og handle i forhold til urettferdigheter i lønnssystemene. Reaksjonene i de politiske partiene, inkludert Socialdemokraterne, var ifølge Danmarks Radio svært lunken og avventende, ikke minst på grunn av den fortsatte streiken i helsevesenet.

Annonse
Annonse