JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer deltid gir dårligere arbeidsmiljø for ungdom

Et voksende antall deltidsjobber gir dårligere arbeidsmiljø for unge, ifølge en ny, nordisk rapport.

stig.christensen@lomedia.no

I tillegg til at deltidsarbeid blant unge øker, så er ungdom på deltid er også mer utsatt for arbeidsulykker enn andre, viser den omfattende rapporten «Unge arbeidstakeres arbeidsmiljø i de nordiske landene» som ble presentert i Stockholm i dag.

– Les: Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Rapporten påpeker at det ikke fins ett problem eller én løsning for å unngå skader. Man må heller ikke bare fokusere på de unge, men på sikkerhetskulturen, opplæring og den arbeidsorganisasjonen de inngår i. Hovedmannen bak rapporten, Pete Kines, seniorforskre ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, i Danmark, vil ha nullvisjon for dødsulykker og skader på arbeidsplassene.

Utbredt i handelen

Ikke minst innen varehandelen blir det vanligere å jobbe deltid i Norden. I en tid da den nye borgerlige regjeringen i Norge varsler søndagsåpent over en lav sko, taler alt for at det blir flere midlertidig ansatte og flere på deltid. Dette vil i stor grad være unge folk. Undersøkelsen viser at det fremfor alt er unge kvinner som sitter i kassen i varehandelen.

– Flere på deltid og flere midlertidige styrker ikke akkurat arbeidsmiljøet, sier Erling Hagen i Handel og Kontor i Norge. Han kjenner ikke igjen situasjonen med at det skal være så mange arbeidsulykker i varehandelen, men at det er en del slitasjeskader for folk som har vært lenge i bransjen. Men Hagen kan fortelle at det har vært nedbemanning i forhold til tidligere og dermed mere springing. Han kjenner også til eksempler på at folk sitter fullt påkledd i kassa på grunn av dører som går opp og igjen på vinterstid. Dermed kan kontrasten i temperatur og trekk føre til problemer.

Organisering gir pluss

Organisasjonsprosenten er lav blant butikkansatte og enda lavere blant folk på deltid. Generelt mener Hagen at godt organiserte arbeidstakere med egen klubb på arbeidsplassen innebærer et pluss i forhold til trivsel og arbeidsmiljø. Unge arbeidstakere skifter ofte arbeidsplass, slik at det kan bli snaut med opplæring.

Rapporten er utført på oppdrag fra Nordisk Ministerråd, og hensikten er å gi en oversikt over arbeidssituasjonen for unge mennesker mellom 15 og 24 år i Norden. I hvilken utstrekning arbeider de unge, hvilke lover og regler styrer deres arbeidsmiljø, hvilke risiko utsettes de for og hvilke skader får de som blir utsatt?

Store forskjeller

Det er betydelige forskjeller i hvor stor andel unge som jobber i de nordiske land, særlig i gruppa 15 – 19 år:

– Island 52 %

– Danmark 44 %

– Norge 35 %

– Finland 24 %

– Sverige 16 %

Unge arbeidstakere løper en større risiko for å få skader. Det gjelder blant annet unge menn i handel og bygg, men også jordbruk, skogbruk og fiske.

Peter Kines sier ifølge en artikkel på nettsidene til Arbeidsliv i Norden, at deltidsarbeid i Norden har økt dramatisk, særlig for aldersgruppen 15 – 19 år, og spesielt for unge kvinner.

Mangler HMS-opplæring

– De deltidsansatte får kanskje ikke den samme introduksjon om sikkerhet, helse og arbeidsrutiner som de ansatte på heltid, og heller ikke den samme oppfølgingen, ifølge Kines. De unge jobber gjerne på de mest hektiske tidene, etter ordinær arbeidstid når de faste, mer rutinerte ansatte har gått hjem. Dermed blir det også færre å spørre til råds.

En annen sak er at mange unge sosialiseres inn i dårlige rutiner når det gjelder sikkerhet, i strid med hva de har lært på skole eller eventuelt i introduksjonen på bedriften.

Kines mener man må fokusere på hvordan arbeidet er organisert og den sikkerhetskulturen som råder på den enkelte arbeidsplass.

Annonse

Flere saker

Annonse