JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Integreringsfantasier til debatt

I dag starter en to-dagers internasjonal konferanse om mangfold og integrering i Oslo arrangert av British Council og Integrerings- og mangfolds direktoratet (IMDI).

nina.hanssen@lomedia.no

Mens den rødgrønne regjeringen i Norge skryter av at de i år har delt ut 13,5 millioner kroner til det som kalles «nasjonale ressursmiljøer på integreringsfeltet». Og at antall organisasjoner som får støtte, har økt fra åtte i 2008 til 12 i 2012, kan britene fortelle om kutt på kutt.

Så kan vi egentlig lære noe av erfaringene fra Norge og Storbritannia om dette temaet?

I begynnelsen av 2011 var den totale arbeidsledigheten på 3 prosent av arbeidsstyrken i Norge, rundt 8 prosent blant innvandrere. Ledigheten er høyere blant menn enn kvinner - og høyest blant dem fra afrikanske land.

Ser man i glasskula, er det utsikter til at ledigheten vil vokse. I nedgangstider rammes nemlig flere innvandrere av ledigheten enn oss andre.

Likestillingsminister Audun Lysbakken mener vi trenger mer fakta og flere nyanser i den offentlige debatten om integrering i Norge. Men da må folk først skille mellom fleip og fakta.

Det er nemlig mange meninger om integrering og mangfold.

Men hva er fakta, myter og fantasier? Det er hovedproblemstillingen på konferansen, som i dag og i morgen går av staben på Litteraturhuset og Nobels Fredssenter.

Rundt 150 eksperter, politikere og forskere, samt andre som er interessert i temaet samlet seg i morges for å slå hull på mytene.

Ifølge Sarah Prosser fra The British Council er en av mytene at Norge ikke kan lære noe av Storbritannia på dette område. Hun tror mange i Norge har et kritisk blikk på hvordan britene takler integrering og da mener hun nyansene forsvinner.

For å kle av denne myten, har hun og arrangørene samlet noen av de beste hodene fra USA, Storbritannia og Norge for at de skal levere skarpe analyser, opplysning, erfaringsutveksling og debatt om mangfold, politikk og retorikk.

Det skal også handle om lokalpolitikk.

Ett av temaene i dag er «Hvordan å skape en god og mangfoldig by?». Her skal byrådsleder Stian Berger Røsland (H) fra Oslo møte Londons varaordfører Richard Barnes for å dele erfaringer fra Oslo og London.

Senere i dag løftes debatten rundt politikken på dette område. Da skal blant annet Professor Lord Bhiku Pareskd fra det britiske overhuset dele erfaringene fra den nasjonale debatten i Storbritannia.

Etterpå vil statssekretær Henriette Westhrin, Osmund kalheim, Kari Helene Partapuoli og Trevor Phillips - leder av likestillingskommisjonen i Storbritannia diskutere fellestrekk og tanker om hvilken vei man bør gå.

Annonse

Flere saker

Annonse