JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

60-års-jubilant fester jerngrepet i øst

Mens Israel feirer statens 60-årsdag blir livet stadig verre for palestinerne i Jerusalem. Mohammed Alatar lanserer nå filmen” the Eastside story” om livet på skyggesiden.

Vi møter den engasjerte uredde filmskaperen på en restaurant ikke langt fra Damaskus-porten i Jerusalem. Alatar kjører en privat visning av filmen til nordmenn på besøk, før filmen skal lanseres i London. Det blir en 57 minutters politisk reise som viser hvordan israelske okkupanter gjør livet stadig vanskeligere for palestinere i Jerusalem.

Hjertet i verden

Mange påstår at Jerusalem er hjertet og sjelen i verden og at dersom det ble fred her ville resten av verden følge etter. Det er lett å forstå at denne byen er elsket av så mange. Særlig er det spennende å vandre rundt i gamlebyen i Jerusalem med alle lydene, luktene og smakene. Her ligger også de viktige historiske og religiøse stedene, som Mount Zion, klagemuren, Via Dolorosa og Al-aqsa – samt klippemoskeen og andre viktige steder som folk verden over strømmer til for å oppleve, men som de også krangler om. Alatar forteller folks historier og viser hvordan Israel med tøffe grep og virkemidler bevisst jobber for å ta over styringen over alle som bor i øst. Filmen viser at det er mange skyggesider bak det fargerike, yrende folkelivet i den kontrastfylte byen. Han formidler også at Jerusalem er nøkkelen til fred. – Uten Jerusalem vil det aldri bli fred for alle, slår filmskaperen fast.

Jerngrep

Jerusalem er kanskje den eneste byen i verden som er hovedstad for to folk og tre religioner. Det har også vært stridens kjerne når man har forhandlet om fred. Det er en by fylt av kontraster, men som også preges av den israelske okkupasjonen. I 1967 ble 80 000 palestinere fra Vest-Jerusalem gjort hjemløse. Denne historien kommer frem i filmen som snart lanseres i Europa. Gamlebyen i Jerusalem er delt inn i fire bydeler. Det jødiske, det muslimske, det kristne og det armenske. Regelen er klar: Ingen muslimer eller kristne kan bo i det jødiske kvarteret, men jøder kan bo akkurat der de vil. Mens det jødiske kvarteret er moderne og har alle servicetilbud, er det få tjenester og trangt om plassen i den kristne og den muslimske bydelen. Det er nedslitt og her er det ikke investert verken privat eller offentlig på mange år. Ifølge NRK-korrespondent Sidsel Wold som er bosatt i Jerusalem, er det i dag mer kriminalitet og blind vold i gamlebyen enn tidligere.

23 bosettinger

I 2006 bodde rundt 250.000 jøder i det okkuperte Øst-Jerusalem. I 1967 måtte alle palestinere i området registrere seg med en israelsk ID. Dette gav dem borett i byen sin, men ikke borgerrett. Altså har de noe flere rettigheter enn palestinere i Gaza og på Vestbredden, men er ikke fullverdige borgere. Når palestinere skal reise til utlandet må de først skaffe seg et israelsk re-entry visum, hvis ikke får de aldri returnere hjem, forteller Mohammed Alatar. Han sier at ifølge internasjonal lov er Øst-Jerusalem okkupert. – Ingen land i verden anerkjenner Israels krav på Øst-Jerusalem. Likevel har Israel bygd 23 bosettinger i og rundt Øst-Jerusalem de siste årene. I filmen hører vi om hvordan utvidelsene av grensene og eksproprieringen av 28 landsbyer på Vestbredden ødela familiers liv og endret deres hverdag. Mohammed Alatar har brukt lang tid på å lage filmen og fikk mye problemer under filmingen, men er nå glad for at den er ferdig. Han håper at den kan bidra til økt forståelse for hva som har skjedd og fortsatt skjer i Øst-Jerusalem. Nå prøver myndighetene også å ta knekken på palestinsk næringsliv i området ved å innføre mer skatter og avgifter. Mange hotelleiere har blitt tvunget til å gi opp. I filmen møter vi tidligere ordfører Teddy Kollek i Jerusalem (1967- 1993). Han bekrefter at det ikke er investert i verken næringsliv, servicetjenester eller kulturinstitusjoner i områdene befolket av flest palestinere de siste 25 årene. Det eneste som er forbedret i gamlebyen, er vann- og kloakksystemet, forteller han. Dette ble gjort fordi det var noen tilfeller av kolera blant fattige palestinere og jødene ble redde for å bli smittet.

Grip inn!

Mohammed Alatar håper at det internasjonale samfunnet nå griper inn før flere palestinere blir tvunget bort fra Jerusalems østlige del, slik Israel ønsker. Han har sammen med mange palestinske venner ingen intensjoner om å gi opp kampen for Øst-Jerusalem og viser i filmen til FN-resolusjoner Israel systematisk har brutt. Det er to folk i området, og palestinerne ønsker to stater som kan leve fredelig ved siden av hverandre. Les mer om filmen på hjemmesiden til Mohammed Alatar:

Annonse
Annonse