JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bakkeansatte tapte i retten

LO vurderer anke etter at ni ansatte tapte rettssaken mot Røros Flyservice.

has@lomedia.no

Ni ansatte i Røros flyservices datterselskap på Bardufoss saksøkte arbeidsgiveren, men tapte i retten. Saken gjaldt erstatning for tapte lønnsinntekter etter at Røros Flyservice slo sitt eget datterselskap konkurs etter fjorårets dom i Høyesterett. Her ble de ansatte tilkjent 4,3 millioner erstatning.

Lang dags ferd

Saken startet i 2008 da Røros Flyservice vant anbudskonkurransen som leverandør av bakketjenester på Bardufoss. Røros Flyservice etablerte datterselskapet Bardufoss flyservice, og flere av de tidligere ansatte i SAS´ bakkehåndteringsselskap, SGS, ble ansatt i det nyetablerte selskapet. De ansatte i Bardufoss Flyservice fikk samme lønn som andre ansatte i Røros Flyservice, noe som betydde dårligere lønnsbetingelser enn det de hadde i SGS. De gikk til sak mot Bardufoss flyservice med krav om å få videreført sine tidligere lønnsbetingelser.

Umulig lønn

De ansatte mente dette var virksomhetsoverdragelse etter Arbeidsmiljøloven. Da er hovedregelen at lønna skal være uendret fra gammel til ny eier. Retten mente at lønnskravet fra LO var så høyt at det ikke ville være mulig å drive videre, og gav Røros Flyservice medhold i at de kunne slå selskapet konkurs.

De ansatte ble representert av LO advokat Sigurd-Øyvind Kambestad. Han hevdet at Røros Flyservice slo datterselskapet konkurs og startet opp et nytt selskap et par dager senere med samme ansatte og virksomhet for å slippe unna kravet på 4,3 millioner.

Vurderer anke

– Vi har aldri kalt ledelsen i Røros Flyservice for kjeltringer. Hadde de vært det, hadde det vært enklere å vinne fram. Vi synes imidlertid at det er spesielt at man kan drive en virksomhet mens man vet at det foreligger lønnskrav fra de ansatte, for å slå seg konkurs den dagen kravet kommer, sier Kambestad.

LO-advokaten er skuffet og vurderer å anke dommen fra Senja Tingrett. Anke vil i så fall bli fremmet på det som kalles delt arbeidsgiveransvar og ansvarsgjennombrudd, som går på lite reell styring i datterselskapet.

– Det blir vanskelig, men vi får se, sier Kambestad.

De ansatte vil ikke uttale seg til Magasinet for fagorganiserte om dommen, men sier at det tross alt har kommet noe godt ut av alle rundene i rettsapparatet. De har fått tariffavtale og en bedre lønnstige.

Annonse
Annonse