JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadde mye å si om åpenhet

Interessant og viktig lød politikernes oppsummering av «mer demokrati»-debatten på Stortinget torsdag.

Men hva statsministeren konkret mente med de berømte ordene, ble de likevel ikke mye klokere på.

«Svaret på vold er enda mer demokrati, enda mer åpenhet, men aldri naivitet. Det skylder vi ofrene».

Budskapet fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om kvelden 22. juli festet seg umiddelbart i folkebevisstheten. Ordene ble blant de mest refererte i dagene og ukene etter terroranslaget mot regjeringskvartalet og skytemassakren på Utøya.

Men hva mente han egentlig? Helt konkret? Torsdag måtte Stoltenberg møte i Stortinget for å svare på det spørsmålet. Debatten ble interessant, mente de som deltok, men kanskje ikke helt oppklarende.

Stemmerettsalder

Venstres partileder Trine Skei Grande reiste problemstillingen.

– Det var gode ord, men de må illegges innhold, sa hun.

Skei Grande er bekymret over at valgdeltakelsen i høst ikke ble høyere enn den ble, selv om mantraet i valgkampen nettopp var «mer demokrati».

– Mer åpenhet og mer demokrati var det riktige svaret på terroren, men det er også et svar som forplikter, sa hun.

Trygghet og demokrati

Statsministeren er glad for debatten.

– Dette handler om noe langt mer enn hva jeg mener. Desto flere som deltar i denne debatten, desto sterkere står demokratiet. Her har vi alle et ansvar, sa han.

Han la vekt på at åpenhet og trygghet er to sider av samme sak.

– Jeg er uendelig glad for at det norske folk uten å nøle samlet seg om at vårt svar på vold ikke var mer vold, men at vi samlet oss om at åpenhet er folkestyrets grunnmur. Men i tillegg skal vi beskytte samfunnet mot ny terror. Det handler om å hindre at frykten biter seg fast, for et folk i frykt utvikler verken demokrati eller åpenhet. Et folk i frykt er et ufritt folk. Trygghet er en forutsetning for demokrati, sa Stoltenberg.

Sektorsyn

Skei Grande mente at debatten ble interessant, men heller ikke noe mer.

– Jeg opplever at den var lite konkret, sa hun til NTB i vandrehallen etterpå.

– Litt skuffende, egentlig, la hun til.

Stoltenberg trakk fram regjeringens integreringspolitikk som et eksempel på tiltak for økt demokrati. Han nevnte også satsing på kultur og pressestøtte som viktig.

Hver og en angrep talerne problemstillingen fra hver sin vinkel: Frp-leder Siv Jensen var opptatt av at vi ikke må utvikle en debattkultur der avvikende syn ikke har noen plass, Skei Grande tok til orde for stemmerett for 16-åringer mens KrF-leder Knut Arild Hareide blant annet snakket om frivillighet.

Samtidig handlet flere av reaksjonene etterpå om at Stoltenberg raskt hadde begynt å snakke om Ap-politikk da han ble utfordret på å være konkret.

Hareide tok kanskje dages videste synsvinkel:

– Hvert nytt forslag som kommer nå, må bli prøvd opp mot målet om «mer demokrati og mer åpenhet», sa han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse