JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Inkludering med Star Trek

Akhenaton Oddvar de Leon (52) tror at veien til et mer inkluderende samfunn er å bruke det beste fra likestillingskampen i Norge og litt også fra Star Trek.

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg vil være med på det laget som driver fram et mer inkluderende samfunn. Litt som å være mannskap på romskipet U.S.S. Enterprise fra Star Trek, sier han.

Akhenaton Oddvar de Leon, eller Aki blant venner, var en av innlederne i debatten «Hvordan å skape en god og mangfoldig by» på en internasjonal konferanse om mangfold i Oslo torsdag.

Blendahvitt

I sitt innlegg trakk han fram ferske eksempler på hvordan den norske offentligheten presenterer seg - stort sett «blendahvitt» uten å vise mangfoldet.

De fargerike plansjene som svirrer over skjermen foran de 150 tilhørerne i Litteraturhuset gjorde inntrykk. Her trakk han paralellen mellom integrering og likestillingskampen i Norge.

– Norge er flaggskipet på likestilling. Her kan man ikke si noe uten at det kommer sterke reaksjoner. Slik har det ikke alltid vært. Derfor er det bra å se dette i et historisk lys når vi skal jobbe med integrering, sier han.

Det kommer han nok også til å repetere for tillitsvalgte på LO Stat-konferansen på Gol i neste måned.

På den årlige kartellkonferansen har han fått i oppdrag å snakke om hva myndighetene har oppnådd og veien videre.

Star Trek

For sitt publikum fra ulike kulturer i Oslo i dag, trakk han også fram virkningen som den klassiske filmen Star Trek hadde da den kom ut i USA.

– Mange av oss kunne kjenne oss igjen i mannskapet ombord som besto av mange ulike personer og med en alien som leder. I filmen lå Galaksens skjebne i hendene på den spesielle James Kirk og Spock. Vi må se oss selv litt som mannskapet fra Star Trek. Vi må ta aktivt del for å få ting til å skje. Også i innvandrermiljøer må folk spørre seg om hva de kan gjøre for å påvirke positivt. Vi må få til en toveis-kommunikasjon for å lykkes, sier han.

Inkludering i byene

I dagens debatt på Litteraturhuset fortalte politikere fra London og Oslo at de har jobbet systematisk for å inkludere og skape felles møteplasser for sin multikulturelle befolkning. Det ble også trukket frem hvordan hendelsen 22.juli har påvirket folk i begge land. Selv var Aki i storgata og fikk merke på kroppen den kraftige eksplosjonen i regjeringskvartalet.

– For meg var bildet av en mørkhudet somalier blant ambulansefolka som kjempet for å redde folk etter eksplosjonen veldig fint. Da tenkte jeg: Ja, vi er en del av fellesskapet og hjelper til, sier han.

Selv om det er store utfordringer med integrering, mener Aki det er viktig å trekke fram alle det positive som har skjedd i Norge.

Blant annet fortalte han om den positive utviklingen i forbindelse med valget i høst - der halvparten av de folkevalgte fra Arbeiderpartiet i Oslo har en fremmedkulturell bakgrunn.

– Mange synes dette er bra, men det kan være noen som også mener dette er negativt. Det er viktig å få frem de positive vinklingene sier han.

Nøkkelen hos arbeidsgiverne

Han er overbevist om at nøkkelen til en god integrering både ligger i politikernes hender, men også hos arbeidsgiverne - enten de er private eller offentlige.

Aki mener at Norge har kommet et stykke på vei, men at det fortsatt gjenstår et arbeid for å endre arbeidsgivers holdninger til folk som heter Ali, Mohammed eller andre fremmedlydende navn.

– Vi må slå i hjel mytene om mytene. I dag blir mytene i denne debatten fremstilt som sannheten. Media trekker fram enkelthistorier og sjelden kommer den hele sannheten fram. Mesteparten av innvandrerbefolkningen har jobb, boliger og lever et vanlig liv. Folk er litt forvirret på hva som er visjonen for staten om mangfold og integrering. Når vi snakker med arbeidsgivere om hvorfor de ikke ansetter folk med flerkulturell bakgrunn i høye stillinger, kommer de ofte med unnskyldninger. Unnskyldningene har sjelden rot i virkeligheten, sier han.

Faktabasert debatt

Aki er overbevist om man er nødt til å jobbe hardt hver dag for å lykkes.

– Vi må basere debattene på kunnskap og fakta, ikke på følelser og populistisk politikk. Dessuten må vi innvandrere selv være med å påvirke denne prosessen, sier han.

Aki har selv bodd i Norge i 32 år, men er født i Storbritannia men har en mor fra Trøgstad og en far fra Trinidad og hatt flere lederstillinger, men er ikke spesielt imponert over tempoet på integreringen i Norge.

I dag leder han Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) og fungerer som offentlig høringsinstans i diskrimineringsspørsmål.

For litt siden startet han en debatt der han protesterte da språkrådet gikk inn for å bruke begrepet "etniske nordmenn" om folk som for noen tiår tilbake bare kunne kalles nordmenn.

Aki mener begrepet ble både feil og ekskluderende. For ham er nordmenn alle som har tilknytning til Norge.

Annonse
Annonse