JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Richard Barnes' multikulturelle London

Varaordfører i London, Richard Barnes, er i Oslo denne uka for å dele erfaringene fra sitt multikulturelle London. En av dem som lot seg imponere var byrådsleder Stian Berger Røsland(H) i Oslo.

nina.hanssen@lomedia.no

Ved første blikk ser Richard Barnes kanskje grå og kjedelig men når han entrer talerstolen er det få som ikke lar seg engasjere og underholde.

Han ble en offentlig person da han ledet den offentlige kommisjonen som gransket 7.juli-bombingen i London i 2005.

I 2008 ble han utpekt som varaordfører i metropolen med 7, 5 millioner innbyggere. Og det er ingen tvil om at han trives i denne rollen.

Foran OL i London 2012 har han blant annet fått ansvar for å gjøre OL et til et inkluderende og åpent arrangement for alle.

I tillegg er han opptatt av at London er en by der innbyggerne føler tilhørighet og trygghet uavhengig av bakgrunn, alder og kjønn.

160 land i London

Barnes forteller at folketellingen i 2001 viste att 27 prosent av Londons befolkning er født utenfor Storbritannia. Folk kom fra 160 ulike land.

Rundt 60 prosent er kristne, men ifølge Barnes er også de fleste andre religioner representert. 16 prosent svarer også at de er uten religion.

Han minner om at også en av fem innbyggere er døve eller funksjonshemmede.

– Vi har et rykte som en stort sett tolerant by der lesbiske, homofile eller bifil og andre grupper lever fritt. Men det har behov for et nasjonalt lovverk som sikrer alle like rettigheter.

Like livsjanser

I London har vi utviklet et eget rammeverk på dette. Vi kaller det «Like livsjanser for alle». I dette programmet har vi jobbet sammen med ulike frivillige organisasjoner om å kartlegge behovene til alle Londonere og dermed implementere mer målrettede tiltak for å hjelpe folk med sysselsetting, bolig, transport og deltakelse i samfunnslivet, forteller han.

– Et viktig ledd i dette er at vi reiser ut til ulike lokalsamfunn og snakker med folk fra organisasjoner og andre for å lytte til grasrota og også etablere felles møteplasser. Dette synes jeg er en av de mest spennende delene av jobben som varaordfører, innrømmer han.

Ungdomsdialog

Også ordføreren startet en lignende dialogserie etter ungdomsopprørene i sommer.

– Gjennom samtaler kunne vi lyte til ungdommenes bekymringer og finne felles løsninger. Blant annet oppfordrer vi ungdommer til å melde seg for et mentorprogram for svarte gutter. Mer enn 2 000 potensielle har registrert seg siden vi lanserte dette i år, forteller han stolt.

Andre tiltak er å tilby ekstra språkopplæring og støtte tiltak mot menneskehandel.

– En av våre viktigste prioriteringer er forbedre jobbmuligheter for ungdommer. Vi har opprettet en "Routes Into Work -sysselsetting prosjekt for å hjelpe unge londonere til å skaffe seg arbeid, utdanning eller opplæring.

Han konkluderer at det fortsatt gjenstår mange utfordringer for å integrere folk i London, men at det går i riktig vei. Blant annet svarer tre fjerdedel av folk i London at de er stolt over felleskapet i sitt nærområde.

Langt flere har et positivt syn og er stolt av London.

– Jeg mener Londons mangfold er en av byens store styrke, sier han.

Annonse
Annonse