JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lønnsoppgjøret øker ikke renta

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er dypt uenig med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

I den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag karakteriserte Stoltenberg lønnsoppgjøret i statlig sektor som et ansvarlig oppgjør.

– NHO tar feil i sin kritikk. Jeg mener at det er galt å si at dette er et uansvarlig oppgjør. Jeg mener at de som jobber i det offentlige fortjener gode lønninger. NHO, som har medlemsbedrifter der lederne tjener mange ganger det offentlig ansatte gjør, og som får mange ganger så høye tillegg, bør være varsomme med å kritisere oppgjøret, sier han.

– Det handler om å gi lønnsøkninger til folk som jobber i helsevesen, utdanning, politi og forsvar. Det er lønnsøkninger som vi mener er rimelige og som de fortjener, fortsetter statsministeren.

Han mener det er spesielt underlig å høre NHO kritisere staten for å gi lønnstillegg på rundt 6 prosent mens topplederne i de største norske bedriftene har en lønnsøkning på over 20 prosent.

– Innenfor rammene

Spørsmålet om lønnsoppgjør og rente ble tatt opp av Venstres leder Lars Sponheim. Han viste blant annet til en høring med sentralbanksjef Svein Gjedrem i Stortingets finanskomité der Gjedrem, ifølge Sponheim, advarte mot renteøkninger dersom lønnsoppgjørene ikke ble moderate og sa at det ikke er mulig å fortsette med den lønnsveksten vi har.

Stoltenberg avviste at årets lønnsoppgjør legger press på renta.

– Dette oppgjøret er innenfor rammene som er forutsatt. Det er derfor ikke grunnlag for å si at lønnsveksten øker presset på renta, konkluderte han.

Statsministeren slo fast at det er viktig med ansvarlige lønnsoppgjør og et inntektspolitisk samarbeid for å sikre den konkurranseutsatte industrien.

Lærerstreiken

Stoltenberg er tilbakeholden med å kommentere den pågående streiken i kommunalsektor.

– Lærerstreiken er en streik som rammer mange mennesker og jeg forstå at de er fortvilet, men jeg er opptatt av å følge spillereglene i arbeidslivet. Det er kommunene som forhandler med lærerne. I staten kom vi fram til enighet også med de organisasjonene som organiserer utdanningsgruppene, sier han.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse