JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp anklages for løftebrudd

Uføre risikerer et årlig tap på inntil 30.000 kroner per barn dersom den nye regjeringen kutter i barnetillegget.

Det sier SVs Karin Andersen. Hun mener Fremskrittspartiet har ført velgerne bak lyset.

– Høyre har aldri lagt skjul på sin mening, men Frp feiger ut. Partiet har lovet dyrt og hellig å kjempe pensjonistenes sak, men nå kuttes alderspensjonen til de uføre ved at det innføres full levealdersjustering. I tillegg skal det mest sannsynlig kuttes i barnetillegget. Det er ganske grovt, sier SVs markante sosialpolitiker Karin Andersen til NTB.

Levealdersjustering er et prinsipp fra den nye pensjonsreformen. Det innebærer at en arbeidstaker i takt med økt levealder må jobbe lenger for å få utbetalt det samme i pensjon.

– Les også: Vil la sosialklienter måke snø

Andersen mener det er høyst urimelig at uføres alderspensjon skal levealdersjusteres på samme måte som andres.

– Ingen velger å bli ufør. Er du ufør, kan du ikke jobbe. Det er dermed ikke mulig for denne gruppen å kompensere for effekten av levealdersjusteringer ved å jobbe mer, sier hun.

I regjeringsplattformen heter det at alle velferdsordninger skal gjennomgås for å sikre at det i alle tilfeller lønner seg å jobbe. Barnetillegget i uføretrygden blir eksplisitt nevnt.

I dagens system får uføre et noe høyere barnetillegg enn dem som mottar andre, mindre permanente velferdsytelser som for eksempel arbeidsavklaringspenger.

Karin Andersen mener den nye regjeringen legger opp til en standardisering, hvilket vil innebære et årlig tap på 27.000 kroner for uføre med ett barn. For uføre med to barn vil tapet bli 54.000 kroner. (Barnetillegget er behovsprøvd og anslaget gjelder dem med lavest trygd).

– Dette vil ramme de fattigste barnefamiliene på en dramatisk måte. Høyre og Frp gir 6 milliarder mer til staten ved å ta samme sum fra de sykeste alderspensjonistene, sier SV-representanten til NTB.

– Les også: Mye skepsis i fagbevegelsen

Fremskrittspartiets Robert Eriksson avviser kritikken fra SV.

– Vi har aldri lovet å reversere pensjonsreformen. Den ble vedtatt av Stortinget 23. april 2007. Også Frp må forholde seg til flertallsvedtak i Stortinget. Men det vi har lovet, er å jobbe beinhardt for å rette opp de største urettferdighetene, svarer Fremskrittspartiets Robert Eriksson.

– Blir systemet mer rettferdig av at dere kutter i alderspensjonen til uføre?

– Ja, fordi uføre alderspensjonister med dagens system slipper levealdersjustering. Alle andre rammes av dette, selv slitere som ikke orker å jobbe mer for å kompensere for dette, sier han.

Eriksson legger til at den nye uførepensjonen som innføres fra 2015 forsterker behovet for å innføre full levealdersjustering. Årsaken er at det nye systemet vil gjøre det lettere å kombinere trygd og arbeid, og dermed vanskeligere å differensiere mellom hvilke deler av inntekten som skal levealdersjusteres og hvilke deler som ikke skal det.

– SV var med på å innføre levealdersjusteringer. Fremskrittspartiet sto utenfor pensjonsforliket. Da klinger det hult når Karin Andersen refser oss, sier Eriksson.

– Les også: Kutt i uføres alderspensjon

Regjeringsplattformen slår også fast at overgangsstønaden skal legges om. Dette er en treårig ordning som er til hjelp for arbeidsledige aleneforsørgere.

– Vi la om denne ordningen slik at mottakerne de to siste årene må være i utdanning eller kvalifisering eller søke jobb. Høyre og Frp har i sine alternative budsjetter gjort stønaden ettårig. Det vil nok være utgangspunktet nå også. Dette vil også ramme fattige barnefamilier, sier hun.

Robert Eriksson mener SV leser regjeringsplattformen slik Fanden leser Bibelen.

– Regjeringen har ikke tiltrådt ennå. Det er altfor tidlig å regne på mulige konsekvenser av en mulig reduksjon i barnetillegget og overgangsstønaden, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse