JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nettsurfet og mistet feriepengene

Tre medlemmer i Frisørenes Fagforening som mistet feriepengene fordi de hadde surfet på nettet i arbeidstida, beholder likevel pengene etter medieomtale.

– Arbeidsgiveren fulgte rådet fra sin advokat, som senere gjorde helomvending, forteller leder i Frisørenes Fagforening, Ingunn Reistad Jacobsen til Fri Fagbevegelse. Slik bekrefter hun at bransjen har behov for en fagforening, også fordi arbeidsgivere har liten kunnskap om kjørereglene i arbeidslivet og at bransjen.

– Ansatte ved Jessheim Klippotek i Akershus ble innkalt til personalmøte uten kjennskap til at salongens advokat skulle være til stede. De visste heller ikke hva som skulle behandles. Der fikk de beskjed om at de måtte undertegne en erklæring om at de ikke skulle ha feriepenger. Bakgrunnen var at de hadde surfet på internett i arbeidstida og at slik bruk av arbeidsgivers tid var å betrakte som underslag. Derfor ville de bli anmeldt med utsikt til en straff på inntil tre års fengsel hvis de ikke underskrev, forteller Ingunn Reistad Jacobsen.

Eieren krevde at to av de ansatte skulle akseptere trekk av feriepenger på i alt 33 000 kroner. Ytterligere to ansatte fikk muntlig krav om erstatning for surfingen på nett, slik at bedriften hadde et samlet krav på nærmere 50 000 kroner ifølge Romerike Blad.

– Jeg tror neppe at andre arbeidstakere hadde blitt stilt i utsikt tap av feriepenger fordi de hadde surfet på nett. Arbeidstakere i andre bedrifter hadde nok heller ikke blitt stilt til økonomisk ansvar i samme omfang. Kravet faller på egen urimelighet fordi de ansatte har en lav grunnlønn pluss provisjon. De er derfor opptatt av å arbeide mest mulig, påpeker Ingunn Reistad Jacobsen, leder for Frisørenes Fagforening. Dette er en landsomfattende fagforening i vekst og har nå 1700 medlemmer. Den er tilsluttet Fagforbundet. Tre av de fire ansatte ved Jessheim Klippotek er fagorganisert.

Annonse
Annonse