JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fosterforeldre får rettigheter som arbeidstakere

Endelig, etter fire års kamp, ser det ut til at fosterforeldre på statlige kontrakter vil få rettigheter som arbeidstakere. Men ennå gjenstår tjenestepensjon.

anne.grete@lomedia.no

I begynnelsen av juni traff vi fire fosterforeldre som begynte å bli grundig lei ”rot og trenering”. 1.1. 2004 overtok staten ansvaret. Først nå ser det ut til å bli en løsning, men de tør ennå ikke håpe på noe før de ser det svart på hvitt.

Ikke arbeidstakere.

De har fått på plass det meste av rettigheter som vanlige arbeidstakere har, men noen kontrakt vil de ikke skrive under på før også tjenestepensjonen er på plass.

- Vi vil ha alle rettigheter som arbeidstakere, utdyper Frank Nyborg, nestleder i NTL-avdelingen for fosterforeldre.

NTL har lenge kjempet for rettferdighet for fosterforeldre på statlige oppdragskontrakter. Fosterhjemmene er såkalte forsterkede hjem, og blir betegnet som familiehjem og beredskapshjem. Staten krever at disse fosterforeldrene ikke kan ha annet arbeid enn å ta seg av barna.

De kan likevel ikke betegnes som arbeidstakere, på grunn av EUs arbeidsdirektiv, hevder Regjeringen. Når de ikke er arbeidstakere, kan de ikke være medlem av Staten Pensjonskasse.

Endelig enige.

– Kontraktene de hittil er blitt tilbydd, er rensket for alle rettigheter som andre har i arbeidslivet, sier forbundssekretær Unni Karlsen. Hun har stått på barrikadene for fosterforeldrene i flere år.

– Nå er vi endelig blitt enige med Barne- og likestillingsdepartementet om teksten i en ny kontrakt, men vi må først vente på at en særlov om tjenestepensjon blir vedtatt i Stortinget, sier Karlsen. Hun håper denne vil komme til høsten.

Forbundsleder Turid Lilleheie sier at hun nå har god tro på at det blir en løsning på pensjonsproblematikken.

– Signaler vi har fått, tyder på det, sier hun.

Regjeringen framholder at fosterforeldrene er ”frilansere” i henhold til folketrygdloven.

- Skatteloven sier at vi ikke kan være selvstendig næringsdrivende fordi vi kun har ett oppdrag om gangen. Vi er verken arbeidsgivere eller arbeidstakere, sier Irene Øie, som leder NTL-avdelingen for fosterforeldre.

Standardkontrakt. Selv om det forhåpentligvis kan bli en løsning, er likevel fosterforeldrene ganske frustrerte. De mener Regjeringen, med Barne- og likestillingsdepartementet i spissen, bevisst har prøvd å hale ut tiden.

- Vi blir enige om en ny kontrakt, så kommer et nytt utkast, og så enda et nytt, sier Øie.

Karlsen forteller at de i juni i fjor, etter lang tids tautrekking, ble enige med departementet om å utarbeide en standardkontrakt for statlige familiehjem og beredskapshjem.

– Rett til tjenestepensjon og økt vern mot oppsigelse, er to sentrale elementer som skulle innarbeides i en ny kontrakt, sier hun.

Ei arbeidsgruppe ble nedsatt, og arbeidet skulle vært ferdig innen utgangen av fjoråret. Men foreløpig gjenstår altså tjenestepensjon.

Særlov. NTL fikk 15. mai beskjed fra departementet om at det må utarbeides en egen pensjonsordning for fosterforeldre. En særlov må fremmes overfor Stortinget.

NTL mener at en forskrift til arbeidsmiljøloven er det som skal til, for å gi disse foreldrene rettigheter de har krav på.

– Blir det ikke orden på dette nå, må vi bruke andre virkemidler. Saken er oversendt LOs juridiske kontor, og vi er innstilt på å gå til søksmål, fastslår Karlsen.

Det var fylkeskommunene som tidligere hadde ansvaret for fosterforeldrene. Da fikk de tjenestepensjon. Etter at staten overtok, var det slutt.

– Staten har funnet et smutthull der de kan tilby lønn uten å betale de sosiale utgiftene enhver annen arbeidsgiver i Norge må betale. Nå satser vi på at de har tatt til fornuft, og får på plass tjenestepensjon, sier hun.

9. juni kom forbundet til enighet med departementet om all tekst i oppdragsavtalen for fosterforeldrene. De har fått: config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Full arbeidsgodtgjørelse i 12 måneder ved sykdom. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Fem ukers ferie og feriepenger. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Opptjening av tilleggspoeng i folketrygden. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Yrkesskadeforsikring og livsforsikring (gruppelivsforsikring). config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Oppsigelsesvern på linje med arbeidstakere. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Opptjening av fritid etter endt oppdrag, og regulerte frihelger. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Arbeidsgodtgjørelse og reguleringsbestemmelsene av denne. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Femårige avtaler. Nå gjenstår tjenestepensjon

Annonse
Annonse