JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Friskmelder ikke arbeidslivet

– Det er langt fram før det norske arbeidslivet kan friskmeldes, men uten sterk fagorganisasjon, hadde helsetilstanden til arbeidsplassene vært langt dårligere, fastslår Ebba Wergeland.

Overlegen i Arbeidstilsynet hadde fått i oppdrag å snakke om ”Når kan vi friskmelde arbeidslivet” da Fagforbundet markerte at det er fem år siden sammenslutningen av Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund.

Ebba Wergeland tok utgangspunktet i 1886 da flere faglige organisasjoner samlet seg om krav til Stortinget om forbud mot arbeid i lokaler ”der helbred går tapt”, men hoppet raskt fram til vår tid.

– Det er fortsatt ikke forbud mot å sette folk i arbeid der det er fare for egen helbred. Sammenliknet med andre land har Norge et høyt nivå på standarden i arbeidslivet, dog ingen luksus. Dagens arbeidsliv kan ikke friskmeldes før alle arbeider under trygge forhold enten det dreier seg om vern mot eksponering av kreftfremkallende stoffer eller arbeidsbelastninger som medfører muskel- og skjelettskader.

Ebba Wergeland trakk fram det dårlige arbeidsmiljøet som midlertidig ansatte godtar i håp om fast ansettelse. Også unge arbeidstakere og folk med minoritetsbakgrunn har fortsatt elendige arbeidsvilkår. Disse gruppene mangler den tryggheten som gjør det mulig å si nei til farlig arbeid. Hun etterlyste strengere krav om midlertidige ansettelser. Fast ansettelse og styrket oppsigelsesvern er gode virkemidler for bedring av arbeidsmiljøet.

Regionale verneombud

Overlegen i arbeidstilsynet stilte flere krav. Et av dem var at de regionale verneombudene må få utvidet sitt arbeidsområde ut over bygg og anlegg, ikke minst av hensyn til små arbeidsplasser uten organisert vernetjeneste og der det er vanskelig å få rettet opp skjevheter. – Tjenestevei er ofte en blindvei, sa hun lakonisk og viste til situasjonen for tannlegeassistenter, som har arbeidet med kvikksølv uten verneutstyr og informasjon om farene.

– Egentlig er det bare et spørsmål om tid før nye, tilsvarende saker dukker opp. Et middel for å møte dette er å gjøre bedriftshelsetjenesten offentlig og gratis, for nåværende tjeneste styres av markedet, og det er ingen god løsning.

6 timers dagen positivt

Ebba Wergeland oppfordret Fagforbundet til å fornye innsatsen for 6 timers dagen da denne reformen måtte innledes i offentlig sektor. Hun begrunnet kravet med at seks timers arbeidsdag i offentlig sektor vil trekke arbeidskraft fra arbeidsbelastende næringer som hotell og restaurant. Daglig, redusert arbeidstid vil medføre redusert antall arbeidstakere på uføretrygd. Det er ikke alltid arbeidsmiljøet som skaper funksjonshemmet arbeidsuførhet, det er vel så mye arbeidstida.

Ebba Wergeland mente at det sosialpolitiske klimaet er blitt kaldere i den forstans at den har gitt et mer brutalisert arbeidsliv. Hun mente at arbeidslivet er under stadig press, akkurat som velferdsstandarden er. Derfor er det viktig med en sterk fagbevegelse, som er i stand til å slå tilbake på forsøk på å svekke lov- og avtaleverket og ikke minst de sosiale ordninger.

– Når fagbevegelsen forsvarer velferden, må Stortinget lytte, avsluttet Ebba Wergeland, som avsluttet med å sitere fra et av skuespillene til Henrik Wergeland:

– Når herren frykter slaven, er slaven herre.

Annonse

Flere saker

Annonse