JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker seg minefri skolevei

Helga Pedersen, nestleder i Ap og fiskeriminister, gir en spesiell gave til Norsk Folkehjelp når hun gifter seg kommende lørdag, forteller Tanja Kobro i Norsk Folkehjelp. Hun ønsker seg minefri skolevei.

– Vi har det så godt og har så mange ting. Jeg tror nesten ikke vi har plass til mer. Samtidig er det mange som ikke har det så bra som oss og som trenger hjelp, sier Helga Pedersen og oppfordrer andre til å støtte prosjektet.

20 kroner meteren

Norsk Folkehjelp driver minerydning i 12 land. Når Norsk Folkehjelp bestemmer seg for å gå inn i et bestemt land, ryddes først jordbruksområde for miner, deretter skoleveien. – Det koster 20 kroner å rydde en meter skolevei fri for miner. Før områdene er sikret, må elevene gå store omveier for å komme til skolen. Det samme gjelder bønder, som heller ikke har trygg vei til sine jorder, forteller Tanja Kobro og tilføyer: – Du kan selv velge hvor mange meter du ønsker å gi bort. Fjorårets julesalg av gavekort ga Norsk Folkehjelp muligheten til å rydde 35 372 meter minefri skolevei, og i løpet av fjoråret ryddet vi 10,6 kvadratkilometer fri for miner. Totalt arbeider rundt 2 000 mineryddere i 12 forskjellige land, blant disse er Bosnia og Sudan. Bare i Bosnia regner man med å bruke ytterligere 10-15 år før alle minene er fjernet, og det påstas at det fortsatt befinner seg rundt en million klasebomber i Libanon etter krigen i dette landet.

Omfattende problem Hver halvtime skades eller drepes et menneske av en landmine eller klasebombe. Norsk Folkehjelp er blant verdens ledende organisasjoner på minerydding. Vi jobber for å trygge boligområder, jorder og skoleveier, forteller Tanja Kobro og er glad for alle gaver som kommer inn til Norsk Folkehjelps prosjekter.

Annonse
Annonse