JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever at EU presser Tyrkia

EU må legge press på søkerlandet Tyrkia for å få frigitt fagforeningslederen Meryem Özsögüt, krever europeisk fagbevegelse.

I et brev til kommissær for utvidelsen av unionen Olli Rehn krever Den europeiske samorganisasjonen Defs og føderasjonen av forbund i offentlig sektor Epsu at EU legger press på Tyrkia for å frigi Meryem Özsögüt. Özsögüt sitter i ledelsen i det som tilsvarer Fagforbundet i Tyrkia, Saglik ve Sosyal Hizmet Emekcileri Sendikasi (SES) som organiserer særlig helse- og sosialarbeidere. Hennes fagforbund er knyttet opp til Defs, som er paraplyorganisasjon for 82 faglige organisasjoner i 36 europeiske land.

Varetekt

Meryem Özsögüt ble arrestert etter at hun deltok på en pressekonferanse i desember i fjor i etterkant av drapet på en faglig aktivist. Siden har hun sittet i varetekt, uten å få noen dom mot seg. Rettssaken har blitt utsatt en rekke ganger. Den tyrkiske staten forsvarer seg meg at Özsögüt har tilhørt en terroristorganisasjon og drevet propaganda til fordel for denne.

Faglig engasjement

Det faglige engasjementet for å få frigitt Özsögüt er stort. Den faglige internasjonalen for offentlige tjenester, PSI, har organisert en kampanje som har resultert i 7000 protestmeldinger til presidenten i parlamentarikerkomiteen for EU og Tyrkia, Joost Lagendijk. PSI er svært bekymret for tendensen til at faglig arbeid får stempelet «terrorisme». – Dette handler ikke bare om frigivelse og trygghet for vår felles fagforeningskamerat Meryem Özsögüt. Det handler også om å sikre at den tyrkiske regjeringen tar de nødvendige skritt for å sikre at arbeidere i offentlig sektor har full frihet til å organisere seg, danne fagforeninger og drive lovlig med faglig virksomhet uten statlig innblanding, sier PSIs generalsekretær Peter Waldorff

Støtter medlemskap

Defs understreker at de støtter tyrkisk medlemskap i unionen, men at denne støtten er betinget av at Tyrkia respekterer internasjonal og europeisk arbedisrett og faglige rettigheter til fulle.

Annonse
Annonse