JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Posten i endring

Konsernsjefen i Posten Norge ser positivt på varslet blåblå politikk. Forbundet Postkom ser mørkere på det.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi har endret oss mer de siste 15 årene enn de 350 foregående årene til sammen. Behovet for omfattende endringer vil fortsette og tempoet øker. Derfor er det fornuftig med friere rammer fra myndighetene, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mejdell peker på at plattformen fra Sundvolden slår fast både Postens viktige samfunnsrolle, at det skal være et godt og likeverdig posttilbud over hele landet, og at enhetsportoen for enkeltsendinger skal videreføres.

– Les også: Stemte med B-post

– Vi skal forvalte et større handlingsrom til å håndtere raske endringer i brukerbehov og økende konkurranse utenfra på en god måte, sier Mejdell, som mener Posten har blitt god på omstilling.

– Vi har tidligere anbefalt å fjerne lørdagen som omdelingsdag, bortsett fra aviser. Det vil spare samfunnet for mellom 300 og 400 millioner kroner årlig. På lengre sikt ser vi positivt på å få større frihet til selv å gjøre omstillinger i tide, legger han til.

Den nye regjeringen vil innføre fri konkurranse innenfor post- og pakketjenester, og derfor oppheve den rødgrønne reservasjonen mot EUs tredje postdirektiv.

– Les også: Bekymrede postansatte

– Posten er godt rustet til å møte konkurranse. Vi konkurrerer allerede på nærmere 90 prosent av inntektene. Hver dag må vi forbedre oss for å være best blant konkurrentene. Det tredje postdirektivet er ingen trussel mot Posten. Vår største utfordring er e-posten. Den endres ikke om en ny regjering innfører postdirektivet, sier Mejdell.

– Dette er som forventet. Både Høyre og Fremskrittspartiet har i valgkampen sagt at de vil oppheve den rødgrønne regjeringens reservasjon mot postdirektivet. I tiden framover vil jeg arbeide for å få belyst de negative sidene ved en slik politikk, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom i en kommentar til plattformen fra Sundvolden.

– Les også: Vil kutte post på lørdager

Postkom har i mange år kjempet mot EUs postpolitikk og liberalisering av postmarkedet i Norge.

– Det blir jo ikke mindre skadevirkninger eller færre negative konsekvenser ved en slik politikk bare fordi landet nå får en ny regjering. EUs postpolitikk er negativ for Posten som bedrift, den er samfunnsøkonomisk ulønnsom og den er dårlig for kundene. Den er rett og slett umoderne og utgått på dato, sier Øverland.

Postkom forventer dialog med regjeringspartiene om dette. Forbundet vil i tillegg forsøke å få til et samarbeid med flertallet på Stortinget. Målet er nok en gang å stoppe planene om å implementere EUs tredje postdirektiv i norsk lov og å åpne for fri konkurranse i det norske postmarkedet. (ANB)

Annonse
Annonse