JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot Obama

Det vil bli for lett å fagorganisere seg hvis Barack Obama vinner høstens presidentvalg, advarer amerikansk næringsliv, med matvarekjeden Wal-Mart i spissen.

Ifølge avisa The Wall Street Journal har Wal-Mart de siste ukene innkalt flere tusen av sine butikksjefer og avdelingsledere til møter der de forklarer farene som truer hvis Obama blir USAs neste president.

Fryktet lovforslag

Arbeidsgivernes frykt er et lovforslag som første gang ble fremmet i 2003. Det går under navnet ”Employee Free Choice Act”. Lovforslaget, som støttes av amerikansk fagbevegelse, vil frata arbeidsgiverne retten til å kreve hemmelig avstemning om det skal opprettes fagforening i en bedrift. I stedet skal det være tilstrekkelig at halvparten av de ansatte skriver under på at de ønsker å være med i fagforeningen.

Blokkert i fjor

I fjor ble forslaget vedtatt i det demokratisk-kontrollerte Representantenes Hus, men det ble blokkert ved filibustertaktikk i Senatet. Initiativtakerne har imidlertid lovet at de vil ta opp forslaget igjen straks de greier å samle bredere støtte for det.

Barack Obama var blant de som stemte for lovforslaget i fjor, og han har også senere lovet at han vil sanksjonere loven hvis han blir valgt til president. Motkandidaten, John McCain, er motstander av hele lovforslaget og stemte også mot det i fjor.

Frykter endret balanse

Nå frykter blant andre Wal-Mart at høstens valg kan endre den politisk balansen i Washington slik at ”Employee Free Choice Act” blir vedtatt.

– Vi føler at det er riktig å utdanne vår medarbeidere om virkningene av denne loven, sier selskapets talsmann, David Tovar, til Wall Street Journal.

Ifølge avisa er både det amerikanske handelskammeret og flere næringslivsgrupperinger i ferd mede å trappe opp både lobbyvirksomheten og TV-kampanjer som agiterer mot ”Employee Free Choice Act”. De frykter at sterkere fagforeninger vil bety høyere lønnsnivå og høyere kostnader til helseforsikringer for næringslivet – i tillegg til stigende oljepriser og råvarepriser.

Avgjørende for fagbevegelsen

I fagbevegelsen ser man på lovforslaget som helt avgjørende for å komme på fote igjen i privat sektor. Andelen fagorganiserte i privat sektor i USA er halvert de siste 25 årene, fra 15 til 7,5 prosent. Servicearbeiderforbundet SEIU har flere ganger hevdet at dersom ”Employee Free Choice Act” blir vedtatt, vil forbundet kunne skaffe seg en million nye medlemmer årlig.

Annonse
Annonse