JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha mer overvåking

Mer bruk av DNA-registrering og videoovervåking for å skaffe bevis i voldtektssaker er blant tiltakene statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner for.

Mer og bedre gatebelysning og holdningskampanjer i tillegg til økt bruk av DNA-register og videoovervåking på offentlige steder, har fått voldtektstilfellene ned i København. Tirsdag morgen fikk Stoltenberg førstehånds informasjon om «Sikker by»- prosjektet fra Københavns ordfører og politimester.

– Det viktigste budskapet er at det nytter og er mulig å bekjempe voldtektene, sier Stoltenberg til NTB.

Stat og kommune

Han mener Norge kan lære mye av hvordan danskene har jobbet for å få slutt på overfallsvoldtekter. Han åpner for mer videoovervåking på offentlige steder som T-bane og andre trafikknutepunkter.

– Det er omstridt, men kan være et viktig bidrag for å skaffe bevis i voldtektssaker, som jo ofte er et problem, sier statsministeren.

Prosjektet «Sikker by» i København er et samarbeid med stat og kommune.

– Alle gode krefter må samarbeide. Da vil det være mulig å få gode resultater i Oslo også, sier Stoltenberg.

Andre definisjoner

Stoltenberg er i den danske hovedstaden i forbindelse med Nordisk råd, og fikk tirsdag lagt inn et hastemøte for å få mer informasjon om det vellykkede prosjektet i København.

– Slik det er i Oslo nå, er det helt uakseptabelt. Det må vi greie å gjøre noe med. Det kommer mer politi, men det handler også åpenbart om en lang rekke andre tiltak, sier statsministeren.

Danmark har færre voldtektstilfeller enn Norge. Det kan også delvis skyldes at de to landene har forskjellige definisjoner. Danskene tar bare med i sine registreringer de tilfellene der det er et fullbyrdet samleie, mens de norske registreringene også har andre tilfeller av seksuell trakassering. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse