JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innvandrere skal inkluderes

– Hensikten er å inkludere innvandrere i arbeidslivet, få flere innvandrere i jobb og med tiden også som fagorganiserte, sier LOs distriktssekretær i Møre og Romsdal, Else May Botten, og prosjektleder Jenny Verslot Bergrem.

Møre og Romsdal er første fylke som gjennomfører et prosjekt av denne type. Distriktskontoret har fått økonomisk støtte av LO og LO Stat til prosjektet og knyttet kontakter med NAV og NHO i arbeidet med å inkludere utlendinger i arbeidslivet. Det er NAV (arbeidskontorene) som sitter med informasjonen om antall innvandrere og deres eventuelle yrkesmessige bakgrunn.

Først i byene

– Prosjektet konsentrerer seg om de tre byene Kristiansund, Molde og Ålesund, der vi har kartlagt antall helt eller delvis arbeidsledige, hvor mange som er på tiltak og hvilke bedrifter som trenger ny arbeidskraft, forteller distriktssekretær Else May Botten.

– Vi har fått midler til et års drift, men ser allerede behovet for ytterligere to år, tilføyer distriktssekretæren.

Flere i arbeid

– Hva er bakgrunnen for prosjektet?

– Bakgrunnen er LOs arbeid for å få flere innvandrere inn i arbeidslivet. Vi vet at det er høyere andel ledige blant innvandrere enn de øvrige i befolkningen, sier prosjektleder Jenny Verslot Bergrem.

– Mens ledigheten gikk ned fra 1,8 prosent i 1. kvartal i fjor til 1,4 prosent av arbeidsstokken i første kvartal i år, gikk den ned fra 5,9 prosent til 4,5 prosent i samme tidsrom for innvandrere. Selv om det har vært en stor nedgang av ledighet blant innvandrerne, er den fortsatt for høy.

Det er vanskelig å fastslå helt nøyaktig hvor mange ledige innvandrere det fins i Møre og Romsdal da noen er helt eller delvis på tiltak, men det kan være snakk om i overkant av 200.

Feriepenger mangler

– Hvor interessert er innvandrerne i fagbevegelsen?

– Vi oppsøker voksenopplæringssentrene i de tre byene og snakker om fagbevegelsen. Disse sentrene gir undervisning i norsk og samfunnsfag. Vi har fått svært positive tilbakemeldinger fra deltakerne, som synes det er greit å ha noen å stille spørsmålene til. De setter også stor pris på å få informasjon om deres rettigheter og plikter i arbeidslivet. Mange sliter tydeligvis med å få utbetalt feriepenger, da dette har vært en gjenganger blant spørsmålene som har kommet fram, opplyser Jenny Verslot Bergrem.

Annonse
Annonse