JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Knuser industri og bergverk

Handel og service vil knuse industri og bergverk når veksten de neste årene skal hentes ut.

Det hevder Nærings- og handelsminister Trond Giske.

Det er bortimot umulig å si i dag hva vi skal leve av i årene som kommer. Men ingenting tyder på at det er industrien som kommer til å skape den store veksten i norsk økonomi i årene som kommer, fastslo nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) på Virke-konferansen i Oslo tirsdag.

– Når vi skal skape et kraftig løft i vår produktivitet i årene som kommer, er det naturlig å vende seg dit hvor de store sysselsettingsgruppene befinner seg. Og det er ikke lenger i industrien, sa Giske.

Tredobbel sysselsetting

Han venter en forsterking av dagens utvikling og viser til sysselsettingstall, hvor det går fram at handels- og tjenestesektoren sysselsetter nesten tre ganger så mange mennesker som industri og bergverk - 1 million årsverk mot 340.000.

Også helse- og omsorgssektoren ligger allerede nå foran industrien med en sysselsetting på rundt 500.000 årsverk. Det er ventet en kraftig økning i behovet for arbeidskraft i denne sektoren etter hvert som etterkrigsgenerasjonen går over i pensjonistenes rekker.

– Vi definerer produktivitet som bruttonasjonalprodukt per arbeidstaker. Da er innovasjon og produktivitetsvekst i tjenesteytende næringer det beste bidraget vi kan gi til å øke vår levestandard også i framtida, sa Giske.

Han utfordrer de «nye» næringene på følgende måte:

– Vi må tenke produktivitet innenfor disse næringene på en offensiv måte, slik industrien tradisjonelt har gjort. De tjenesteytende næringene må bli like gode som industrien har vært, sier Giske til NTB.

Frp skuffet

Finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet reagerer på at Giske synes å snakke ned industriens evne til fortsatt å gi store bidrag til fastlands-BNP, men gir statsråden rett i analysen av hvor sysselsettingsveksten kommer framover.

– Det er misvisende når Giske nærmest likestiller sysselsettingsvekst med økonomisk vekst. At industrisysselsettingen ikke øker vesentlig betyr ikke at denne næringen er irrelevant for den økonomiske veksten. Tvert imot er verdiskapingen fra norsk industri svært viktig for Norge, sier Solvik-Olsen til NTB.

– Brorparten av Norges eksportinntekter kommer fra industridelen av næringslivet. Derfor bør denne bransjen møtes med en mer positiv innstilling enn det Giske gir inntrykk av å ha, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse