JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Service er framtida

Handel og service kommer til å knuse industri og bergverk når veksten de neste årene skal hentes ut, ifølge nærings- og handelsminister Trond Giske.

Ingenting tyder på at industrien kommer til å være vekstmotoren sten i norsk økonomi i årene som kommer, fastslo næring- og handelsminister Trond Giske (Ap) da han talte til årskonferansen til arbeidsgiverorganisasjonen Virke (tidligere Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon) tirsdag.

– Når vi skal skape et kraftig løft i vår produktivitet i årene som kommer, er det naturlig å vende seg dit hvor de store sysselsettingsgruppene befinner seg. Og det er ikke lenger i industrien, sa Giske ifølge NTB.

Statsråden viste til sysselsettingstall som forteller at handels- og tjenestesektoren sysselsetter nesten tre ganger så mange mennesker som industri og bergverk – 1 million årsverk mot 340.000. Også helse- og omsorgssektoren ligger nå foran industrien, med en sysselsetting på rundt 500.000 årsverk. Det er ventet en kraftig økning i behovet for arbeidskraft i denne sektoren etter hvert som etterkrigsgenerasjonen går inn over i pensjonistenes rekker.

– Vi definerer produktivitet som bruttonasjonalprodukt per arbeidstaker. Da er det å sette innovasjon og produktivitetsvekst i tjenesteytende næringer det beste bidraget vi kan gi til å øke vår levestandard også i framtida, sa Giske.

Annonse
Annonse