JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi trenger et Statoil på land!

LO-leder Roar Flåthen ønsker seg et statlig selskap som kan utvinne mineralressursene i fastlandsnorge. Svein Flåtten (H) er ikke helt enig. Heller ikke næringsminister Trond Giske.

jan.erik@lomedia.no

Det er velkjent at Roar Flåthen, LOs leder er en sterk tilhenger av at Norge skal få flere industrielle bein å stå på enn oljevirksomheten. Dessuten er han mest interessert i at eierskapet er på norske hender.

Vekst og sysselsetting

På et seminar om bergverksindustriens framtid tirsdag, i regi av LO, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Bergindustri og Norsk Industri, holdt Flåthen et overbevisende innlegg om hvorfor vi bør satse på bergverksindustrien i framtida.

– Bergverksindustri kan skape vekst og sysselsetting om vi gjør det riktig, sa han, som sjøl kommer fra en av landets mest kjente bergverksbyer, nemlig Kongsberg.

Og selv om Flåthen altså er en stor tilhenger av norske industrieiere, med sans for langsiktighet, mener LO-lederen at vi trenger private selskaper i bergverksindustrien også. Men disse eierne må være interesserte i industriutvikling, ikke i kortsiktige gevinster og profitt.

Store Norske

For det er stort behov for mineraler ute i verden. Flåthen syns Norge kan, og bør bidra her. LO mener at Store Norske bør få utvikle seg videre på Svalbard, noe annet ville være en katastrofe for svalbardsamfunnet.

– Men Store Norske kan, sammen med mange andre, engasjere seg også i fastlandsnorge. De bør bli et slags Statoil på land. Men staten, som eier, må sjølsagt ville dette, sier Flåthen.

Nei til statlig gruveselskap

Svein Flåtten, stortingspolitiker fra Høyre, vil også utvikle bergverksindustrien. På mange punkter er han enig med LO og mange andre, men LO-lederens synspunkt om at Store Norske i fastlandsnorge skal fungerer for bergverksindustrien som Statoil har fungert for oljeindustrien offshore, har han mindre sans for.

– Bergverksindustrien kan utvikle seg godt uten et statlig gruveselskap. Bare de private selskapene får levelige rammevilkår, sier Flåtten.

Velkommen til Norge

Heller ikke hos næringsminister Trond Giske får Flåthen fullt gjennomslag. Giske sier:

– Det kan være en interessant tanke med Store Norske i fastlandsnorge, men la oss ikke være så redde for utenlandske selskaper. Vi skal ønske dem hjertelig velkommen til Norge.

Og utenfor seminarlokalene til NHO sto Greenpeace med gule demonstrasjonsbannere. De vil ha gruveavfallet lengst mulig unna våre vakre fjorder.

Annonse

Flere saker

Annonse